Data Analyse

Zet je data om in concrete actiepunten

Wat houdt data analyse in?

Data analyse is het proces van het evalueren van gegevens die zijn verzameld. Met behulp van analytische of statistische instrumenten en logische redeneringen probeer je de meest waardevolle informatie uit de data te halen. Het doel van het analyseren van data is het in kaart brengen van de behoefte van de klant en daarop inspelen. Tools die je helpen bij het analyseren van data zijn bijvoorbeeld: Google Analytics, Google Search Console, Google Tag Manager en Google Data Studio. mark@ing helpt je bij het analyseren van data om zo de klant beter te begrijpen en meer resultaat te boeken. 

 

Toch zelf aan de slag? Bekijk dan onze Google Analytics training.

Waarom mark@ing?

Onze data analyse diensten

Google Tag Manager

Wij gebruiken Google Tag Manager om scripts in de broncode van een website te plaatsen. Na de tool geïnstalleerd te hebben kun je jouw scripts vanuit hier beheren en toevoegen zoals: Google Analytics, Hotjar, Event-tracking en nog veel meer. Scripts zijn allerlei tools om data via je website te analyseren. Er is geen html-kennis nodig en je bent onafhankelijk van een webbouwer. Makkelijk toch? We helpen je graag!

Google Analytics

Google Analytics is een van de bekendste tools om data mee te analyseren en wordt als basis voor vele andere tools gebruikt. Google Analytics geeft inzicht in je website bezoekers; hoeveel het er zijn, waar ze vandaan komen, hoe ze zich gedragen op de website en wat het einddoel is. Wij van mark@ing helpen je bij het inrichten en begrijpen van jouw data om dit weer effectief in te kunnen zetten. 

Google Search Console

Een andere tool van Google is Google Search Console. Deze tool geeft je inzicht in de organische resultaten van je website. In Search Console is het mogelijk om prestaties van je website te achterhalen, pagina’s te laten indexeren, crawlfouten te achterhalen en organisch verkeer te analyseren. Met deze inzichten gaan wij aan de slag om jouw website of webshop te optimaliseren!

Google Data Studio

Google Data Studio is een tool welke het visualiseren van je data mogelijk maakt. Met Google Data Studio maak je eenvoudig visuele rapporten, zodat je deze inzichten kunt delen met anderen.  In dit dashboard vind je niet alleen data terug vanuit Google Analytics; je kunt er namelijk verschillende bronnen aan toevoegen. Zo heb je al je resultaten in één overzicht. Hulp nodig? We helpen je graag met jouw eigen data overzicht!

Direct handige Data checklists en handleidingen ontvangen? Download ons GRATIS kennispakket!

Onze werkwijze

Doelstelling

Een project begint altijd met het formuleren van een realistische en heldere doelstelling waarin verwachtingen duidelijk worden. Deze bepalen we samen met jou.

Analyseren

We leren je bedrijf graag wat beter kennen op basis van jouw USP’s, uitstraling en data. Realistische doelstellingen worden samen bepaald op basis van een 0-meting waarmee we aan de slag kunnen.

Ideeën

Een creatieve brainstorm helpt ons invulling te geven aan de opdracht. Welke boodschap willen we overbrengen naar welke doelgroep? En welk middel sluit hier uiteindelijk het beste bij aan?

Plan

De uiteenzetting van ideeën en alle bijkomende werkzaamheden wordt beschreven in een concreet plan. Zo weten we precies wat er allemaal moet gebeuren.

Prioriteren

Hebben we alle werkzaamheden in beeld? Dan prioriteer je samen met ons de taken aan de hand van de doelstelling om effectief en gefocust aan de slag te gaan. Jij maakt net zo goed onderdeel uit van het team.

Roadmap

Zodra alle taken geprioriteerd zijn laten we via een roadmap zien wat de planning is per maand. Is iedereen akkoord? Dan kunnen we aan de slag, let’s go!

Experimenteren

Om steeds te verbeteren en de juiste resultaten te behalen, houden we graag de touwtjes in handen. We leren van onze opdrachten en sturen hier continu in bij. Natuurlijk houden we jou hiervan altijd op de hoogte!

Rapporteren

Natuurlijk houden we jou altijd op de hoogte van de resultaten. Dit doen we door maandelijkse rapportages op te stellen en periodieke evaluaties in te plannen.

We werken graag effectief, met een duidelijk doel en in een team waar jij als klant ook onderdeel van uit maakt. We bepalen de doelstelling dan ook samen. Onze agile werkwijze zorgt voor overzicht, duidelijkheid en geeft de prioriteiten weer zodat jij, maar ook het team op de hoogte blijft van de gang van zaken. 

 

 

Binnen onze opdrachten denken we niet aan het eindproduct, maar brengen we in kaart wanneer een project een succes is. Zo kunnen we niet alleen de doelstelling en de juiste middelen bepalen, het houdt ons tevens scherp om snel bij te kunnen sturen waar nodig. De stappen die we hierbij doorlopen zijn analyseren, ideeën opdoen, prioriteren van werkzaamheden en het experimenteren. 

 

Wij gaan graag de samenwerking met je aan!

Onze Data Analyse specialisten

Wouter

Wouter van Zelst

"Door middel van verschillende tools, waaronder Google Analytics en Hotjar, kan ik voor jou een gerichte analyse maken om je van inzichten te voorzien in het online gedrag van jouw klanten. Met deze inzichten is het onder andere mogelijk om eventuele online obstakels te signaleren. Waar lopen je klanten tegenaan en hoe kunnen we dit oplossen en verbeteren? Ik help je graag om door middel van de data op deze vragen een antwoord te vinden."
 • Zeer deskundig en benaderbaar online marketing bureau. Denken echt vanuit de klant en komen proactief met nieuwe oplossingen/ideeën. Top!

  Selma Van Gils Avatar Selma Van Gils
 • Persoonlijk contact en transparant in hun werkwijze!

  Linde Haverhals Avatar Linde Haverhals
 • Dankzij Mark@ing weten mensen die mij nodig hebben mij te vinden. Top! Bedankt voor de goede service!

  Mirrin Leemans Avatar Mirrin Leemans
 • Denken vanuit de klant, zijn transparant én resultaatgericht!

  Menzo W. Avatar Menzo W.
 • Zeer professionele werkwijze met ervaren en meedenkende mensen!

  Krysia Steenbergen Avatar Krysia Steenbergen

Wij bedachten een data analyse aanpak samen met

Klaar om meer uit je data te halen?

Bekijk ook onze andere diensten

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

We halen meer verkeer naar je website door organisch beter zichtbaar te worden in zoekmachines als Google. 

Conversie optimalisatie (CRO)

Haal meer uit je huidige website bezoekers. Voorkom obstakels en zorg voor een gebruiksvriendelijke website.

Zoekmachine adverteren (SEA)

Altijd een toppositie in de zoekmachine. Onze specialisten helpen om jouw doelgroep te bereiken.

E-mail marketing

We houden de betrokkenheid van je doelgroep hoog met een duidelijke e-mailmarketingstrategie. 

Social Media Marketing

Bereik je doelgroep met social media advertenties. Zo zorgen we voor meer zichtbaarheid bij jouw publiek!

Marketing automation

Neem werk uit handen door automatiseringen toe te passen. Zo maken we je het een stuk makkelijker!

Mis geen enkele online marketing update

Summary
De UTM code: meten = weten
Article Name
De UTM code: meten = weten
Description
Zijn mijn social media-inspanningen de moeite waard? Leest de doelgroep mijn blogs? Zijn de conversies op mijn website verhoogd door de advertenties die ik heb ingezet? Dit is slechts een greep uit de vragen die je jezelf kunt stellen bij de inzet van online marketing. Het voordeel van online marketing is dat het veel gemakkelijker te meten is dan offline inspanningen: De weg op het internet door de bezoeker is eenvoudig te achterhalen. We kunnen daarom ook niet vaak genoeg zeggen dat het belangrijk is om je inspanningen te meten; alleen op die manier weet je of je investeringen daadwerkelijk de moeite waard zijn.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Veel organisaties maken vaak gebruik van een data analyse. Of het nu voor online marketingdoeleinden is of een ander vakgebied zoals ICT, geneeskunde of een sport. Het is een universele taal en belangrijker dan ooit geworden. Het is daarom van groot belang dat je als organisatie de voordelen van een data analyse benut. Maar hoe doe je dat en waarom is het zo belangrijk? Dit en meer lees je in het artikel!


Wat is een data analyse?

Data analyse is het proces van het evalueren van gegevens die via een onderzoek of andere activiteit zijn verzameld. Met behulp van analytische of statistische instrumenten en logische redeneringen probeer je de meest waardevolle informatie uit de data te halen. In het geval van online marketing dient de uitkomst van een data analyse ervoor om de behoefte van de klant in kaart te brengen en daarop in te spelen. Als voorbeeld kan dit door middel van een nieuwe positioneringsstrategie toe te passen. Zo kunnen de behoeften van de huidige en toekomstige klanten zo gunstig mogelijk vervult worden en kun je als organisatie meer voor ze betekenen. Het toepassen van een data analyse kun je op verschillende manieren toepassen. Zo vindt het plaats bij zowel kwalitatief onderzoek als kwantitatief onderzoek. Bij een kwalitatief onderzoek bestaan de gegevens onder meer uit open interviews, gesprekken, visuele beelden of observaties. Hierbij wordt er gezocht naar de achterliggende meningen van de bepaalde respondenten. Je wilt het motief van hun mening  kunnen onderbouwen, aanvullen, uitwerken of toepassen. De steekproef voor dit onderzoek is vaak klein, maar er kan hierdoor naar de achterliggende mening en het motief ervan worden gevraagd. Wanneer je een kwantitatief onderzoek uitvoert gebruik je cijfermatige inzichten om nuttige informatie over mensen te verkrijgen. Deze cijfers worden vaak ingezet om grafieken en tabellen te kunnen maken. Een veel gebruikte methode hiervoor zijn enquêtes laten invullen door de bepaalde respondenten. De steekproef moet groot genoeg zijn zodat er betrouwbare gegevens kunnen worden verkregen. De grote van een steekproef is afhankelijk van factoren zoals de gekozen methode, budget en de grootte van de doelgroep of populatie.
Direct aan de slag met het meten van online data? Download nu het gratis kennispakket met handige checklists en handleidingen over de tools van Google. Zo heb jij het meten van data zelf in de hand!
Ook is het verstandig om tegenwoordig onderscheid te maken tussen online en offline data. Online data betekent in het geval van online marketing de aantal bezoekers op een website of het aantal klikken op een advertentie, om maar een aantal voorbeelden te benoemen. Bij offline data moet je denken aan factuurgegevens, telefoongesprekken en fysieke afspraken. Vaak gebruik je offline data bij een kwalitatief onderzoek en online data bij een kwantitatief onderzoek.

Waarom is het doen van een data analyse belangrijk?

Door de razendsnelle veranderingen op het gebied van technologie verandert de manier waarop bedrijven werken. Technologie heeft aanzienlijke invloed op de manier waarop een organisatie opereert. Het is dus van belang om datagedreven aan de slag te gaan met je bedrijfsstrategie. Hiermee kunnen bedrijven:
 • Doelgroep beter targeten: met behulp van een data analyse kun je bepalen welke vormen van marketing jouw huidige en potentiële klanten effectief bereiken en welke invloed dit heeft. De waardevolle informatie stelt je dus in staat om te begrijpen welke impact jouw product of dienst hebben op de doelgroep.
 • Kosten besparen: door middel van een data analyse kom je erachter hoeveel kosten je gaat maken om een klant binnen te halen. Doordat je weet hoe je de klant het beste kunt bereiken en waar diens behoefte liggen hoef je geen geld meer uit te geven aan marketing dat weinig of geen invloed heeft op de klant.
 • Innoveren van je product of dienst: een data analyse geeft je een globaal beeld van de toekomstige trends en ontwikkelingen in het gedrag van je doelgroep waardoor je jouw product of dienst hierop kunt innoveren. Met deze innovaties behoud je een scherp voordeel ten opzichte van de concurrenten.
 • Problemen oplossen en voorkomen: een data analyse helpt de organisatie om een weloverwogen beslissing te nemen over de bedrijfsvoering en om informatie te verstrekken die het bedrijf kan helpen om verlies te voorkomen. De gegevens kunnen worden gebruikt om een storing in het bedrijfssysteem en de technische systemen op te sporen zodat deze opgelost kan worden.

Hoe voer je een data analyse uit?

Wat betreft (online) marketing zijn er voornamelijk vijf stappen om een data analyse uit te voeren.
 1. De juiste vraag stellen en doelstelling bepalen
De eerste stap voor elke data analyse is het stellen van de juiste vraag. Door het doel van de analyse te identificeren, wordt het gemakkelijker om te beslissen welke gegevens er nodig zijn om conclusies te trekken. Dit kan je doen door een gekozen KPI (Key Performance Indicator) als online doelstelling te bepalen. Zorg ervoor dat de doelstelling voldoet aan de SMART-principe. Neem voldoende tijd om hier goed over na te denken.
 1. De strategie bepalen
Na het identificeren en uitwerken van de doelstelling is de volgende stap het bepalen welke strategie je wilt gaan toepassen om de gegevens te verzamelen. Bepaal wat je wilt meten. Overweeg hiervoor wat voor gegevens je nodig hebt om de vraag te beantwoorden en de doelstelling te realiseren. Nadenken over hoe je jouw gegevens meet is net zo belangrijk, vooral vóór de volgende stap. Wie is je doelgroep en welke gegevens willen zij kwijt aan jou?
 1. Gegevens verzamelen
Met je vraag, doelstelling en strategie duidelijk gedefinieerd is het nu tijd om de nieuwe gegevens van de bepaalde doelgroep te verzamelen. Voordat je hiermee aan de slag gaat is het verstandig om te kijken of er al bestaande gegevens te vinden zijn in het databestand. Verzamel eerst deze gegevens indien ze beschikbaar zijn zodat je al een goed beeld kan vormen. Bepaal ook een systeem voor het opslaan van de verzamelde data. Als je gegevens moet verzamelen via observatie of interviews, maak dan van tevoren een interviewsjabloon om consistentie te garanderen en tijd te besparen.
 1. Gegevens meten en evalueren
Nadat je de juiste gegevens hebt verzameld om de vraag uit stap 1 te beantwoorden is het tijd om op een pragmatische manier nog meer gegevens te verzamelen. Wellicht moet je de vastgestelde doelstelling herzien of je strategie aanpassen omdat je onvoldoende data hebt verzameld. Het gaat er bij deze stap om dat de voortgang verder geoptimaliseerd kan worden.
 1. Resultaten interpreteren
Na het meten en evalueren van de voortgang is het uiteindelijk tijd om de resultaten te interpreteren. Wees hierbij erg kritisch over de verzamelde gegevens en ga er niet van uit dat dit altijd de waarheid is. Stel jezelf bij het interpreteren van de resultaten deze belangrijke vragen: – Beantwoorden de gegevens mijn oorspronkelijke vraag? – Is de online doelstelling behaald? – Staan er opvallende resultaten of beperkingen in de getrokken conclusie? De resterende stap is om de resultaten van de uitgevoerde data analyse toe te passen in je marketingcommunicatie- of positioneringstrategie. Door de resultaten die je hebt opgedaan kun je nu namelijk betere keuzes maken wat betreft het bereiken van je doelgroep, de uitvoering van je strategie of de manier waarop je organisatie opereert.

Hulp nodig met het uitvoeren van een data analyse?

Deze informatie is natuurlijk heel interessant, maar je moet er uiteindelijk zelf mee aan de slag. Mocht je vrijblijvend advies willen of meer weten over data analyse. Neem dan contact met ons via info@markating.nl. Wij helpen je er graag bij!
Summary
Wat is een data analyse?
Article Name
Wat is een data analyse?
Description
Veel organisaties maken vaak gebruik van een data analyse. Of het nu voor online marketingdoeleinden is of een ander vakgebied zoals ICT, geneeskunde of een sport. Het is een universele taal en belangrijker dan ooit geworden. Het is daarom van groot belang dat je als organisatie de voordelen van een data analyse benut. Maar hoe doe je dat en waarom is het zo belangrijk? Dit en meer lees je in het artikel!
Author
Publisher Name
Mark@ing
Publisher Logo