05 dec Conversiepercentage: meet je online succes
Een conversiepercentage helpt je bij het optimaliseren van je webshop of website en daarmee te sturen naar meer online resultaat. Weten wat een conversiepercentage is en hoe je je successen goed meet? Je leest het in dit artikel!
Wat is een conversiepercentage?
Conversiepercentage is het aantal websitebezoekers dat een conversie uitvoert op de website ten opzichte van het totaalaantal unieke bezoekers. Een conversie is een actie die je wil dat de bezoeker uitvoert op je website. Het conversiepercentage is een van de belangrijkste statistieken om het succes van je website te meten.
Wat vertelt het conversiepercentage mij?
Vaak wordt bij websites of marketingcampagnes gekeken naar het bereik om het succes te meten. Het is veel interessanter om te achterhalen wat investeringen hebben opgeleverd. Dit wordt meestal bepaald aan de hand van conversies en omzet.
Een conversie kan gelijk staan aan een verkoop, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Het kan ook een inschrijving op de nieuwsbrief, contactaanvraag of een download zijn. Een verkoop draagt direct bij aan de omzet en is daarmee een directe of harde conversie. Onder zachte conversie worden de acties verstaan die indirect resultaat opleveren. Hier wordt soms ook waarde aan toegekend, omdat de kans bestaat dat het in de toekomst omzet zal opleveren. Conversie kan worden uitgedrukt in een absoluut aantal, maar meestal wordt het uitgedrukt in een percentage.
Waarom conversies meten?
Door conversies te meten heb je meer inzicht in het succes van je website. Hierdoor kun je je keuzes baseren op cijfers in plaats van aannames. Door het meten van conversies krijg je inzicht in onder andere de volgende aspecten:
- Welke campagne resultaat heeft opgeleverd
- Hoe bezoekers die een conversiedoel uitvoeren binnenkomen op je website
- Op welke pagina’s bezoekers het doel niet of weinig uitvoeren
- Waar bezoekers naartoe hebben genavigeerd op je website vóór de conversie
Meet zelf het succes van je website via Google Analytics
Benieuwd naar het succes van jouw website? Met dit stappenplan kun je zelf aan de slag gaan met het meten van je conversiepercentage via Google Analytics.
Stap 0: Wat is je doel?
Voordat je begint is het belangrijk om te weten wat de doelen zijn op je website. Wat wil jij dat websitebezoekers voor actie uitvoeren? Maak dit inzichtelijk voor jezelf.
Stap 1: Bedankpagina’s
Doelen zijn het makkelijkst in te stellen via Google Analytics wanneer je gebruikt maakt van een bedankpagina. Dit is een pagina waar de bezoeker naartoe wordt gestuurd na het uitvoeren van een conversie. Zorg daarom voor een unieke bedankpagina per conversiedoel.
Stap 2: Doelen instellen
Voer de URL’s van de unieke bedankpagina’s in bij je doelen in Google Analytics. Dit doe je door te navigeren naar ‘Beheer’ en kies onder ‘Weergave’ voor ‘Doelen’. Na het aanklikken van ‘Nieuw doel’ kies je bij doelconfiguratie de optie die het best bij jouw doel past. Bij doelbeschrijving vul je daarna een beschrijving in zodat je het doel kan onderscheiden van eventuele andere doelen. Ten slotte vul je bij doeldetails de URL in van de bedankpagina. Weten hoe je Google Analytics juist instelt? Download onze gratis handleiding.
Stap 3: Segmenten toevoegen
Het is belangrijk dat de conversieratio is gebaseerd op jouw doelgroep. Het meenemen van voor jou oninteressante websitebezoekers heeft een negatief effect. Deze bezoekers voeren hoogstwaarschijnlijk geen conversies uit. Terwijl zij wel worden meegenomen bij het aantal sessies en gebruikers. Maak om dit te voorkomen gebruik van segmenten. Navigeer naar ‘Doelgroep’ en klik op ‘Overzicht’. Klik vervolgens op ‘Segment toevoegen’ en daarna ‘Nieuw segment’. Selecteer in het menu wat volgt de kenmerken van jouw doelgroep. De oninteressante gebruikers en spam zijn nu uitgesloten van de conversieratio.
Stap 4: Bereken het conversiepercentage
Wanneer je de voorgaande stappen hebt doorlopen, berekent Google Analytics het voor jou interessante conversiepercentage. Dit wordt gedaan aan de hand van de volgende berekeningen:
- Conversieratio voor conversies = Voltooide doelen/Sessies * 100
- Conversieratio voor e-commerce = Aantal transacties/Sessies * 100
Navigeer naar ‘Doelen’ en vervolgens ‘Overzicht’ voor de conversieratio voor conversies. Voor de conversieratio voor e-commerce navigeer je naar ‘E-commerce’ en daarna ‘Overzicht.
In onderstaand rapport zie je een voorbeeld van hoe de conversieratio voor conversies wordt weergeven.
De conversieratio wordt per sessie berekend, want (14/706) * 100%= 1,98%. Hierdoor is de uitkomst niet helemaal realistisch. Je ziet namelijk dat het aantal gebruikers verschilt van het aantal sessies.
Weet wat je meet
Het conversiepercentage is afhankelijk van veel verschillende factoren. Ik geef je een aantal voorbeelden om een beter beeld te krijgen van het conversiepercentage.
- Het type product
Het type product heeft invloed op de hoogte van het conversiepercentage. Bij het boeken van een vakantie zal een website vaker worden bezocht dan bij het online bestellen van boodschappen. Het aantal sessies bij het boeken van een vakantie is dus hoger dan bij het bestellen van de boodschappen. Dit maakt het conversiepercentage lager.
- Bezoekdoelen van bezoekers
De bezoekdoelen van bezoekers hebben invloed op de conversieratio. De ene bezoeker kan bijvoorbeeld het retourbeleid van een kledingwinkel zoeken, terwijl de ander op zoek is naar een trui. Bij het zoeken naar een trui is een grotere kans op conversie.
- Aanbiedingen
Bij aanbiedingen of kortingsacties zal het conversiepercentage tijdelijk hoger zijn dan normaal. Websitebezoekers zijn eerder geneigd aankopen te doen bij aanbiedingen of kortingsacties.
- Relevantie bezoekers
Het kan zijn dat er op jouw webshop of website veel bezoekers komen die niet relevant zijn voor jouw producten of diensten. Bijvoorbeeld een website welke dure schoenen aanbiedt. Wanneer er personen op de website komen die op zoek zijn naar goedkope schoenen, zullen zij al snel afhaken als ze de prijzen zien.
- Markt
De markt waarin je actief bent kan ook invloed hebben op het conversiepercentage. Zo zijn Nederlanders eerder geneigd online te bestellen dan Belgen.
Hecht daarom niet te veel waarde aan gemiddelden, maar kijk naar je bezoeker. Uiteindelijk is niet de hoogte van het conversiepercentage, maar het behalen van omzetdoelstellingen het meest belangrijk.
Je conversiepercentage verbeteren
Het verhogen van het conversiepercentage bij hetzelfde aantal unieke bezoekers noem je conversie optimalisatie.
Door conversie optimalisatie toe te passen richt je je op het wegnemen van obstakels in website of webshop waardoor bezoekers beter, sneller en gemakkelijker overgaan tot een aankoop of een contact.
Een makkelijke methode voor het optimaliseren van de conversie is de conversie optimalisatie piramide:
Lees in deze blog hoe je conversie optimalisatie toepast aan de hand van de conversie piramide.
Ik hoop dat je met behulp van mijn blog zelf het succes van je website kunt meten met het conversiepercentage. Wil je nooit meer afhankelijk zijn op het gebied van conversie optimalisatie? Volg een conversie optimalisatie training!


Geen reactie's