04 jul Conversie Optimalisatie: 10 tips om de conversie te verhogen met behulp van afbeeldingen
De menselijke bevolking bestaat voor 65% uit visueel lerenden. Dit betekent dat visuele beelden een grote indruk kunnen achterlaten. Marketeers gebruiken daarom sinds mensenheugenis beelden om de aandacht van hun klanten te trekken. Hoe je dit doet op een website? Lees snel verder!
Dit is de belangrijkste reden waarom website-designteams zoveel tijd besteden aan het kiezen van de juiste afbeeldingen voor hun klanten. Deze worden gekozen, rekening houdend met de bezoekers en hun gedrag. Dus hoe precies kan een afbeelding u helpen die conversie optimalisatie te bereiken die u hebt gepland voor uw website?
Wat betekent conversie optimalisatie?
Conversie is de verhouding van het aantal bezoekers die het gewenste doel op de website hebben bereikt ten opzichte van het totaal aantal bezoekers op de website. Dit kan een productaankoop zijn, contact opnemen of abonneren op een nieuwsbrief. De essentie van conversie optimalisatie is heel eenvoudig: Creëer een onvergetelijke ervaring voor de gebruikers.
Er zijn meerdere manieren om een onvergetelijke ervaring te creëren wanneer de bezoekers naar je website komen. Enkele van de meest populaire zijn naadloze navigatie, snel laden van pagina’s en aantrekkelijke knoppen en afbeeldingen. Hoewel 2 van de 3 hierboven genoemde technieken voornamelijk op strategie zijn gebaseerd, vereist de techniek van het gebruik van afbeeldingen voor websiteconversies een perfecte mix van strategie en creativiteit.
Het is absoluut noodzakelijk om deze perfecte mix te verkrijgen om de bezoekers aan te moedigen om de inhoud te consumeren zoals je dat voor ogen hebt en daarmee hun besluitvorming te beïnvloeden.
10 tips voor het kiezen van de juiste afbeeldingen
Zonder verder oponthoud, hier zijn 10 manieren om je website conversie optimalisatie te verhogen met behulp van afbeeldingen:
1. De afbeelding kiezen
Op zoek gaan naar foto’s en een korte lijst maken is niet het lastige deel. Wat lastig is, is het onderzoek dat hieraan voorafgaat. Wanneer je een afbeelding kiest, ben je eigenlijk een emotie aan het kiezen. Een emotie die door je doelgroep wordt geaccepteerd en wordt opgepakt.
Je inzicht in de doelgroep speelt hier een rol. Onder andere het geslacht, de leeftijd, de interesses van je doelgroep bepalen de emotie van het beeld dat je kiest. Bijvoorbeeld, als uw doelgroep aspirant-ondernemers zijn, moet je een aantrekkelijke foto voor de leeftijdsgroep 25-40 kiezen. Hierbij is het belangrijk om kracht, ambitie, motivatie en creativiteit tonen.
Afbeeldingen hebben de kracht om een emotionele verbinding te creëren. Dus, kies de juiste foto’s en sla de spijker op zijn kop.
2. Geen kwaliteitscompromissen
Het is belangrijk om te begrijpen dat de homepage of belangrijke landingspagina van je website de eerste indruk van je product of dienst is. Daarom moet de juiste balans worden gevonden als het gaat om beeldgrootte.
Een zeer grote afbeelding of een zeer kleine afbeelding kan mogelijk de bezoeker ergeren en de merkindruk negatief beïnvloeden. Vanzelfsprekend moeten foto’s van HD-kwaliteit zijn. De beeldkwaliteit speelt ook een zeer belangrijke rol in het vormen van een indruk op de geest van de bezoekers. De kwaliteit van de afbeelding laat zien hoe serieus een merk met zijn reputatie omgaat. Kwalitatief mindere beelden staan gelijk aan een bedrijf dat niet professioneel en niet serieus is. Je kunt daarmee falen in de allereerste stap van het winnen van het vertrouwen van de bezoekers.
3. Context nooit verliezen
Als je alleen al door het product te laten zien conversies kunt genereren, is het ineens heel logisch waarom grote kledingmerken zoveel aan modellen uitgeven.
De beelden zonder context zijn als woorden zonder emoties. Totdat je in staat bent om de bezoeker mee te nemen op een nostalgische of fantasie reis waar hij zichzelf kan visualiseren met behulp van uw product, kan je niet klakkeloos verwachten dat hij het koopt. Een afbeelding met gezichten, of het nu een stockfoto, een BN’er-foto of je eigen foto is, verhoogt de geloofwaardigheid en verzekert je bezoekers onbewust dat je niets verbergt. Verschillende website eyetracking-onderzoeken tonen aan dat gebruikers zich ‘fixeren op de elementen op de pagina die relevant zijn voor hun taak’.
Het betekent dat wanneer de bezoekers naar je website komen op zoek naar een jurk, ze zeker beter aansluiten bij een model die een jurk draagt in plaats van een foto met de jurk op een rek of een hanger. Door op deze parameter te focussen, kan je de manier controleren waarop de gebruiker naar de beelden kijkt. Geef de voorkeur aan afbeeldingen die zich richten op mensen die het product gebruiken of beelden die mensen op de achtergrond hebben. Dit geeft de beelden een realistisch tintje. Vergeet niet dat 2018 draait om het vermenselijken van uw merk op welke manier dan ook.
4. Trek aandacht naar uw producten
Dit kan door een aantal pijlen naar je product te laten wijzen, maar er zijn slimmere manieren om dit voor elkaar te krijgen. Als je mensen op je foto’s hebt, zorg er dan voor dat ze het product gebruiken. Laat bijvoorbeeld een model die het kledingstuk draagt het product van verschillende hoeken zien. Ze kunnen allerlei dingen met het product doen, van het gebruiken, het eten of gewoon in de richting van het product kijken. Het effect is subtiel, maar krachtig.
5. Wees duidelijk over de focus
Microsoft heeft enige tijd geleden onthuld dat uit onderzoek blijkt dat onze attention span is afgenomen tot 8 seconden, dat is een seconde minder dan die van een goudvis! Dit heeft het realiseren van een conversie op een website nog uitdagender gemaakt. Het menselijk brein kan het hele beeld ontcijferen door te begrijpen waar een deel van het beeld over gaat. Eenvoudiger gezegd, onze hersenen richten zich op kleine delen van het beeld in een tijd om de emotie eronder onder de knie te krijgen.
Dit is de reden waarom het wordt geadviseerd om je landingspagina niet te bombarderen met meerdere beelden maar te richten op één enkele, effectieve afbeelding. Dat is ook de reden dat wij een slider met meerdere beelden afraden om een website. Je boodschap wordt het meest krachtig overgebracht als je de hersenen niet verwart met te veel ideeën en beelden. Een beeld slechts één brandpunt hebben. Als de bezoeker het beeld ziet, moet hij zijn ogen recht in het brandpunt houden en alles in zijn achterhoofd laten vervagen.
6. Een responsief design
Als we het hebben over responsieve webdesign, betekent dit aanpasbare lay-outs of vloeibare lay-outs die soepel stromen en passen op verschillende schermen van de gebruikers. Het heeft de mogelijkheid om de schermoriëntatie van de gebruikers te detecteren en de lay-outs te wijzigen waar nodig. Zorg ervoor dat de afbeeldingen dezelfde kenmerken hebben wanneer je ze selecteert voor je website. Test het beeld altijd op verschillende schermen (vergeet mobiel niet!) om er zeker van te zijn dat het niet vervormd raakt.
Controleer of de afbeeldingen die je hebt gekozen passen op schermen van alle formaten. 80% van de internetgebruikers heeft een smartphone, dus is de kans groot dat je website hierop wordt geraadpleegd. Kies dus voor afbeeldingen die zowel toepasbaar zijn op mobiel en desktop.
7. Meerdere Hoeken
Speculatie en contemplatie is een collectieve psyche van consumenten bij het kopen van een product. Dit proces wordt nog langer wanneer het product dat ze kopen duur is en het veel belang voor hen heeft. In die staat nemen zij natuurlijk geen genoegen met het eerste beeld of product dat ze zien. Voor deze psyche is het noodzakelijk om een gedetailleerde versie van je product weer te geven. Neem maximale functies op in het productbeeld en zoveel mogelijk close-ups. Als je een product met ingewikkelde details aanbiedt, wordt de gebruikersbeleving verviervoudigd en de betrouwbaarheid verhoogd door in te zoomen op de afbeelding.
Voeg verschillende hoeken van de productafbeeldingen toe om je gebruikers te helpen een juist perspectief op het product te krijgen. Neem verschillende focuspunten, hoeken en details op in elk beeld dat je toevoegt. Dit stelt de gebruikers in staat om een beter oordeel te krijgen over je product en verdiept het vertrouwen in de geest van de bezoekers. Hoe meer duidelijkheid de bezoeker heeft over het product, hoe meer vertrouwen er wordt opgebouwd rond het merk.
8. Verbinden met een mascotte
Ook op deze manier bouw je een emotioneel contact op met je doelgroep. Een mascotte kan een dier, persoon of object zijn. Het mag niet worden verward met een logo dat strikt bedoeld is voor branding doeleinden. Een mascotte geeft ook een vriendelijk en warm gevoel en laat een langdurige indruk na.
Daarnaast is de look en feel van een mascotte leuk en toegankelijk wat het bedrijf helpt om die gevoelens op te bouwen. Dit werkt vooral voor kleine ondernemers waarin een mascotte hen helpt om een merk herinnering van de bezoekers te winnen. Als je ervan overtuigd bent dat je merk een mascotte nodig heeft (geloof me, dat heeft het zeker!), dan is het volgende proces het selecteren van een mascotte het beste past voor conversie optimalisatie.
Er zijn twee aspecten verbonden aan het creëren van een mascotte voor het merk:
- Je kunt een mascotte maken die de belichaming is van je merk. Hierbij maak je gebruik van de emoties die bij het merk passen. Als het bijvoorbeeld modern, casual en fun-loving is, zullen de kleuren en het humeur van de mascotte worden ingesteld op basis van welke persoonlijkheid je website wil dragen.
- Je kunt ook een mascotte maken die de belichaming is van de persona van de klant. Dit slaat voornamelijk op de emoties van de bezoeker. Al die tijd die je hebt besteed aan het onderzoeken van je doelgroep en het definiëren van gebruiker persona’s loont hier. Je mascotte met persoonlijkheidskenmerken van je gebruikers kan een gevoel van nostalgie en verwantschap oproepen.
9. Validatie tonen
Validatie komt in vele vormen, maar ze dienen een enkelvoudig doel: de koper zich op zijn gemak laten voelen en deze aanmoedigen om de gewenste actie te ondernemen.
Door een celebrity endorser of een relateerbaar persoon te hebben die een bepaald product gebruiken, overtuig je je bezoekers ervan dat de beslissing om te kopen veruit de beste beslissing is die ze de hele dag hebben genomen.
10. Wees creatief met stockfoto’s
Vaak wordt het aangeraden om geen foto’s van stockfoto sites te gebruiken en meer de voorkeur te geven aan professioneel geschoten foto’s vanwege de overbodigheid die de stockfoto’s vandaag de dag hebben.
Professioneel geschoten foto’s zijn allemaal prima, maar wat als je daar wat tijd en rekeningen op wilt besparen? Je kunt stockfoto’s gebruiken voor je website na ze een beetje geretoucheerd te hebben en op maat gemaakt te hebben. De uitdaging blijft echter altijd het retoucheren. Er zijn wel een aantal kritische punten die je in gedachten moet houden bij het kiezen van de stockafbeeldingen voor uw website:
- Gebruik nooit afbeeldingen die generiek zijn zonder tekst toe te voegen. Stockafbeeldingen zonder tekst zien er zo nonchalant en saai uit buiten de context. Waarom zou je je bezoekers willen vervelen?
- Geef de stockfoto een tintje van je merk. Je kunt je merk specifieke kleuren op deze afbeeldingen gebruiken of zelfs je logo. Hierdoor wordt een reguliere stockfoto omgezet in je merk specifieke foto.
- Wijzig de focus van de stockfoto om alleen die onderdelen te gebruiken die essentieel zijn voor de inhoud. Je hoeft niet de hele foto te gebruiken, je kunt creatief zijn en de focus verleggen. Zoom in op delen van het beeld die volgens je inhoud van belang zijn.
Dit artikel is geschreven door Morgane Lewy van Sortlist


Geen reactie's