11 Tips om content te verspreiden tegen een laag budget

11 Tips om content te verspreiden tegen een laag budget

Het is niet voor iedere marketeer of ondernemer weggelegd om grote contentcampagnes te realiseren à la Coca Cola. Gelukkig is dat ook niet altijd nodig! Het belangrijkste bij het verspreiden van content is dat het efficiënt gebeurd en het is belangrijk om je investering terug te verdienen. Met deze 11 tips geven we je inzicht hoe je een groot resultaat kan boeken met een klein budget.

1. Zoek naar contentvormen die weinig kosten meebrengen

Er zijn enorm veel manieren om content te verspreiden en waarschijnlijk is niet iedere vorm relevant voor jouw website. Zorg daarom eerst dat je in kaart brengt welke vormen voor jou belangrijk zijn en wat je websitebezoekers graag zien.

Om de contentvormen te achterhalen die weinig kosten met zich meebrengen, is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:

1. Bepaal de minimale kosten per contentvorm
Ook al hoef je er wellicht geen geld in te investeren, je besteedt wel tijd aan een vorm van content om te maken. Hieronder een aantal voorbeelden welke investeringen geld kosten, zonder dat je je hier misschien direct bewust van bent:
• Bereken het aantal uren dat je aan een contentvorm besteedt en vermenigvuldig dit met je uurtarief
• Bepaal de waarde van geleend apparatuur (huur camera bijvoorbeeld)
• Bepaal de waarde van aangekocht fotomateriaal (bijvoorbeeld stockfoto’s)

2. Bekijk hoe je concurrent presteert
Vergelijk je eigen cijfers met die van de concurrent. Je kunt een vergelijk maken op basis van de volgende punten:
• Social media likes/shares
• Aantal commentaren op social media
• website backlinks
• Aantal blogs/aantal video’s

Zorg dat je hierbij de grote concurrenten uit je netwerk neemt. Hoe meer concurrenten je onderzoekt, hoe nauwkeuriger je cijfers zullen zijn.

kosten_verlagen

3. Zet prestatie af tegen de kosten
Afhankelijk van het doel dat je wil bereiken met de vorm van content, zet je deze aantallen af tegen de minimale kosten. Bijvoorbeeld: Je wil dat je blog een X aantal keer gelezen wordt, dan zet je dit gemiddelde aantal af tegen de minimale kosten.

Kost een blog bijvoorbeeld € 200,- om te schrijven en verwacht je dat deze 500x gelezen wordt? In dat geval zijn de kosten per gelezen blog gemiddeld € 0,40. Door alle kanalen waarmee je content produceert tegen elkaar afzet op deze manier, zie je de meest efficiënte vormen van content.

2. Verkies kwaliteit ALTIJD boven kwantiteit

We benoemen het al heel vaak in onze blogs: kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Het is belangrijk om goed aanwezig te zijn binnen de kanalen waarop jouw website focust, maar zorg ervoor dat wát je communiceert, ook daadwerkelijk iets bijdraagt voor jouw volgers.

Het is belangrijker dat je één fantastisch blogartikel schrijft, in plaats van 5 matige artikelen. Zorg er daarnaast ook dat je niet op ieder kanaal aanwezig bent “omdat dat zo hoort”, maar kijk naar wat het je gaat opleveren. Misschien blijkt dat jouw doelgroep geen actieve Facebookgebruiker is, terwijl jij al je energie hierin steekt.

3. Overdrijf niet met je content

Het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig na het bovenstaande punt, maar alles met té ervoor is niet goed. Het is belangrijk om alles uit je content te halen, maar zorg dat je hier niet eindeloos veel tijd mee kwijt bent. Tijd is tenslotte geld en in dit artikel leggen we uit hoe je zo efficiënt mogelijk je content kunt inzetten.
Hieronder zet ik een aantal valkuilen op een rijtje:
• De structuur van een blogpagina constant aanpassen, terwijl deze al prima leesbaar is;
• Te veel nadruk op het bewerken van afbeeldingen;
• Te lang nadenken over een zin.

4. Zorg voor consistentie

Zorg ervoor dat je content op een bepaald moment wordt gepubliceerd, of dat nou 3x per week of één keer per maand is. De kwalitatieve volgers zullen een patroon gaan zien en de content gaan missen wanneer dit een keer wordt overgeslagen.

Ook hier geldt weer: zorg ervoor dat het haalbaar is. Het is heel ambitieus om net als andere, grote bedrijven in jouw branche 2 artikelen per week te publiceren, maar wanneer hiervoor geen capaciteit is, zullen de artikelen afgeraffeld worden en dat zorgt voor matige content. Focus je liever op de content én de consistentie en plaats bijvoorbeeld één keer per maand een killerartikel.

Met een contentkalender kan je gemakkelijk je berichten inplannen. Download ‘m hier!

5. Hergebruik je content

Zoals hierboven al beschreven, zijn er vele vormen van content zoals blogs, vlogs, infographics en nieuwsbrieven. Je kan tijd besparen door een contentvorm te veranderen naar een andere vorm. Wanneer je een blog geschreven hebt, kan je vervolgens van alle feiten en getallen een infographic maken. De content en input heb je al, de vormgeving moet alleen worden aangepast. Wanneer je een video plaatst, kan je vervolgens een artikel hieraan wijden door een samenvatting ervan te maken.

6. Verklein de tijdsduur dat je bezig bent aan een blog

Dit klinkt redelijk als een open deur, je bent toch al zo efficiënt mogelijk bezig met het verspreiden van je blog? Toch zijn er een aantal middelen die je kunnen helpen je tijd nog verder te verkleinen. In een eerder artikel gaven we je al 5 tips om effectief te bloggen. Daarnaast hebben we nog een andere tip:

• Maak gebruik van tools om het verspreiden van je content in te plannen
Je wil wellicht je content verspreiden via verschillende social mediakanalen en dit neemt vaak tijd in beslag. Een handige tip is één keer per week alle berichten in te plannen voor de week erna. Zo loop je nooit achter de feiten aan en het scheelt tijd dan wanneer je alles los zou moeten posten.

Een handige tool hiervoor is Hootsuite. Hiermee kan je berichten meteen plaatsen of inplannen in de toekomst voor de social mediakanalen naar jouw keuze.

7. Focus je op de belangrijkste kanalen

Het is erg ambitieus –en waarschijnlijk onmogelijk- dat wanneer je start met content marketing gelijk overal zichtbaar bent. Je hoéft niet Social media contentmeteen overal zichtbaar te zijn, zorg er éérst voor dat de kanalen waarop je het wél verspreidt goed zichtbaar zijn.

Wil je voornamelijk traffic naar je site genereren? Uit onderzoek blijkt dat e-mailmarketing één van de meest effectieve manieren hiervoor is. Nu is het wel de bedoeling om te achterhalen of jouw doelgroep e-mails vaak leest en of het interessant is voor je branche.

Daarnaast is het belangrijk om bij e-mail een database op te bouwen. In een eerder blog gaven we al tips hoe je zo’n database kan opbouwen.

Om erachter te komen waar je doelgroep interesse in heeft, is het belangrijk om de volgende punten te achterhalen:
– Wat is de leeftijd van de doelgroep?
– Wat zijn de interesses van de doelgroep?
– Op welke kanalen is de doelgroep het meest actief?

Wanneer je hierachter bent, kan je de effectief meten van de verschillende kanalen waarop je content wil verspreiden zoals ik heb uitgelegd bij stap 1. Wanneer je ‘de truc’ hebt uitgevogeld om voldoende traffic binnen te halen via de betreffende kanalen, kan je nieuwe opties gaan ontdekken. Ga éérst voor kwaliteit voor dat je het aantal kanalen gaat uitbreiden waarop je actief wil zijn.

8. Zorg dat je specifiek bent

Specifieke zoektermen scoren beter dan algemene zoektermen. “Oja? Maar de zoekvolumes zijn toch hoger bij brede zoektermen?” Hoor ik je denken. Dat klopt! Maar het is bijna onmogelijk om te concurreren tegen brede zoektermen. Daarnaast zijn bezoekers die zoeken via specifieke zoektermen verder in het koopproces waardoor de kans bij deze bezoekers op conversies hoger is. Ook hier geldt dus weer: verkies kwaliteit boven kwantiteit.

Om mijn verhaal verder te verduidelijken leg ik het uit met een afbeelding:

longtail content

Wanneer een bezoeker zoekt op “schoenen”, is de kans klein dat deze direct jouw winkel ziet in álle zoekresultaten. Daarnaast is de bezoeker hier nog oriënterend; waarschijnlijk is het voor de bezoeker nog niet duidelijk welke schoenen hij of zij wil kopen, waardoor de kans op een conversie erg laag is.

Zoekt een bezoeker daarentegen op “rode Nike hardloopschoenen” en vindt daarbij jouw pagina in de zoekresultaten die matchen met het betreffende product, dan is de kans groot dat de bezoeker snel zal overgaan op actie. Wil je meer weten over longtail zoektermen? Lees dan ons eerdere artikel over longtail zoektermen.

9. Deel je data

Door data van jezelf te delen, hoef je niet afhankelijk te zijn van onderzoeken uit de branch of benchmarks. De lezers van je blog zullen merken dat je transparant bent in je uitingen, waardoor betrouwbaarheid wordt opgebouwd. Daarnaast heb je unieke content in handen; niemand anders kan deze cijfers gebruiken omdat het je persoonlijke data is.

Een ander voordeel van het delen van je persoonlijke data is dat het je simpelweg tijd scheelt. Je hoeft namelijk alleen maar bestaande content te vertalen in een blogpost, in plaats van het opnieuw creëren of opzoeken van content.

Voorbeeld voor het verspreiden van je eigen data:

Grafiek gebruikers
In dit blog schrijven we over het zo efficiënt mogelijk inzetten van je content, waarbij het apparaat waarop je lezer het leest (bijvoorbeeld) erg belangrijk is. Wij delen daarom voor jullie op welke apparaten onze blogs het meest zijn gelezen het afgelopen jaar:

Je hoeft natuurlijk niet al je privacygevoelige informatie te delen. Iets uitdrukken in percentages zorgt ook voor een duidelijk overzicht zoals wij hierboven hebben gedaan, maar geeft geen aantallen prijs. Hieruit is op te maken dat onze blogs het afgelopen jaar veruit het meest zijn gelezen op desktop. Wil je zelf ook gegevens delen met je volgers maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Neem dan contact op met ons!

10. Ontvang gratis content van anderen

Huh? Input van anderen zónder dat je daarvoor betaalt? Ja, het kan! Zelf bloggen wij bijvoorbeeld voor MarketingMed, een autoriteit op het gebied van kennisverstrekking in online marketing. Wat levert dat voor ons op? Wij delen graag onze kennis en hopen dat de lezers van onze artikelen ons gaan zien als een betrouwbare raadgever op het gebied van online marketing, terwijl MarketingMed hier gratis content voor genereert.

Natuurlijk kan je dat andersom ook insteken. Ga op zoek naar gastbloggers die voor jouw website willen bloggen. Zorg dat zij ook de bekendheid krijgen die ze verdienen en je hebt een win-win situatie. Een nadeel is dat je waarschijnlijk kritisch bent op je eigen websitecontent en dat veel blogs afgekeurd zullen worden. Dat is niet erg! Ook al keur je meer dan de helft af, er zit vast wel iets tussen waar je wél wat aan hebt en dat is mooi meegenomen!

Bekijk hier onze artikelen die geschreven zijn voor MarketingMed:
Tips voor een usability onderzoek
De 4 MBTI typen op een website

11. Update je content regelmatig

Soms kan het zo zijn dat je nog niet helemaal tevreden bent over je blog. Wanneer hij toch goed genoeg is om te publiceren, gewoon dóen. Vooral in online marketing is het zo dat trends komen en gaan en dat het nodig is om constant te optimaliseren. Dit geldt ook voor je content.

Wanneer je een artikel zoals deze schrijft, kan het zijn dat er op een later moment nog een extra tip binnen schiet. Het is zonde om dan te blijven wachten met het publiceren van het blog, terwijl er al veel nuttige informatie in staat. In dat geval geef ik de tip om je blog om op een later moment te updaten. Op deze manier blijft de geïnteresseerde lezer geboeid en loop jij geen bezoekers mis door een niet-gepubliceerd artikel.

Summary
11 tips om content te verspreiden tegen een laag budget
Article Name
11 tips om content te verspreiden tegen een laag budget
Description
Het is niet voor iedere marketeer of ondernemer weggelegd om grote contentcampagnes te realiseren à la Coca Cola. Gelukkig is dat ook niet altijd nodig! Het belangrijkste bij het verspreiden van content is dat het efficiënt gebeurd en het is belangrijk om je investering terug te verdienen. Met deze 11 tips geven we je inzicht hoe je een groot resultaat kan boeken met een klein budget.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Tags:
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie