Bovenaan in Google – 11 tips naar aanleiding van een onderzoek van 1 miljoen websites

Bovenaan in Google – 11 tips naar aanleiding van een onderzoek van 1 miljoen websites

Onlangs is er een analyse gedaan door Backlinko.com op meer dan 1 miljoen zoekresultaten om antwoord te krijgen op de volgende vraag; Welke factoren bepalen een positie bovenaan in Google? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vraag!

Er is gekeken naar de standaard factoren waarvan wij weten dat een positie bovenaan in Google min of meer gegarandeerd is. Hierbij moet je denken aan: de content, backlinks en websitesnelheid. Hoe zorg je ervoor dat je met jouw pagina bovenaan in Google komt te staan? Hierbij vatten we de bevindingen van dit onderzoek samen:

  1. De backlinks zijn bij uitstek nog steeds een heel belangrijke factor voor en positie bovenaan in Google. Er blijkt een directe relatie te zijn tussen het aantal backlinks dat een pagina krijgt en de topposities in Google.
  2. Uit de data blijkt dat de overall link autoriteit resulteert in positie bovenaan in Google.
  3. Het blijkt dat relevante content gelieerd aan het onderwerp veel beter presteert dan content die geen diepgang heeft ten aanzien van het onderwerp. Het is dus verstandig om één specifiek onderwerp te kiezen en hier een uitgebreid artikel over te schrijven.
  4. Aan de hand van de SERP-data (Search Engine Ranking Position) afkomstig uit analysetool SEMRush, blijkt eveneens dat langere artikelen in principe resulteren in een hogere positie in Google. De gemiddelde pagina boven in Google heeft een gemiddeld aantal woorden van minimaal 1.890.
  5. Het hebben van een SSL-certificaat (HTTPS ipv HTTP) heeft een positiever effect op je Google ranking.
  6. Het gebruik maken van Schema heeft blijkbaar geen correlatie tot het realiseren van een betere positie in Google.
  7. Het toevoegen van op z’n minst één afbeelding in de content zorgt voor een veel beter resultaat dan helemaal geen afbeeldingen. Het toevoegen van meer dan één afbeelding geeft echter geen direct groot verschil weer.
  8. Er is een minimaal verband tussen het optimaliseren van de titel tag zoekwoorden en de positie in Google. Hierin zou je verwachten dat dit een grotere impact zou hebben, maar dat blijkt niet het geval te zijn.
  9. De laadsnelheid van de website heeft veel invloed op de positie bovenaan in Google.
  10. Ondanks de Penguin updates van Google blijkt dat de exacte vermelding van het zoekwoord in tekst anchors een positief effect heeft op je ranking in Google.
  11. Daarnaast draagt een lagere bounce rate (aldus data van SimilarWeb) bij aan een hogere positie in Google

 

1. Het aantal Verwijzende Domeinen heeft Sterke invloed op een Positie Boven aan in Google

Je zal ongetwijfeld hebben gehoord dat het aantal links van een domein (bijvoorbeeld www.markating.nl) geen extra waarde geeft aan de positie in Google. Volgens deze analyse blijkt het inderdaad te kloppen dat het krijgen van backlinks van verschillende domeinen (bijvoorbeeld www.maxserv.com, www.markating.nl en www.yellowsite.nl) beter is dan wanneer alle links vanaf één domein verwijzen.

google-position

De diversiteit aan het aantal links (afkomstig dus van verschillende domeinen) heeft een substantieel effect op de positie bovenaan in Google.

Key Takeaway: het is van essentieel belang om van een diverse groep domeinen backlinks te krijgen voor een positie bovenaan in Google.

 

2. Domeinen met een Hoge Autoriteit Scoren Beter in Google

Het is niet verrassend dat een website met een overall hoge link autoriteit een betere positie heeft in Google. Hoe hoger de autoriteit (logischerwijs dus meer links van betere kwaliteit) hoe beter de positie bovenaan in Google.

08_domain-link-authority-ahrefs-domain-rating_line
Hierbij bleek dat de autoriteit van het domein meer van belang is ten opzichte van de positie dan de autoriteit van een enkele pagina. Dus de autoriteit van het domein waar een pagina onderdeel van is heeft meer invloed op de positie in google dan de pagina zelf.

Key Takeway: Het verhogen van het aantal links naar je website kan de autoriteit van andere pagina’s op je website doen verhogen. Je pagina autoriteit kan je verhogen door de pagina’s te optimaliseren voor zoekmachine optimalisatie:

 

3. Het Publiceren van Diepgaande Artikelen kan je Positie in Google verbeteren

Zoals je wellicht weet bepaalde Google in het verleden het onderwerp (zoekwoord) van een pagina door te kijken naar de keywords op de pagina. Als zoekwoorden een X aantal keer op de webpagina gevonden werden was voor Google duidelijk wat het belangrijkste zoekwoord was.

Tegenwoordig is dat wel anders dankzij het Hummingbird Algoritme. Hierdoor begrijpt Google tegenwoordig het onderwerp van elke pagina.

Als voorbeeld, als ik zoek op ‘’wie is de minister-president van België?’’. Krijg ik het resultaat volgende resultaat (zie onderstaande afbeelding). Google zoekt zodoende niet naar pagina’s waar deze term op staat weergegeven, maar Google begrijpt wat ik zoek en geeft zodoende het antwoord op mijn zoekopdracht.
charles

Hieruit kan je opmaken dat het voor Google belangrijker is om een diepgaand artikel te hebben over het onderwerp. Alleen in het onderzoek moest dit nog wel getoetst worden en door een analyse van 10.000 URL’s met behulp van MarketMuse. Hieruit bleek dat er een significant verschil is tussen pagina’s met diepgaande informatie en minimale hoeveelheid informatie op de pagina.

07

Uit het onderzoek bleek onder andere dat webpagina’s met hoge autoriteit en zoekwoorden verwerkt in de content minder goed scoorde op een specifiek zoekwoord (daar waarop gefocust is). Terwijl een webpagina die zeer diepgaande informatie heeft en geen vermelding van het zoekwoord op de 2de positie bovenaan in Google staat. Dit verschil heeft zodoende te maken met het feit dat Google begrijpt waar een pagina overgaat en kan zo beter inschatten of een dergelijke pagina wel of niet relevant is voor de bezoekers.

Key Takeaway: Als je met SEO bezig bent is het van essentieel belang om diepgaande pagina’s te schrijven over een onderwerp waarop je gevonden wil worden. Alles over content marketing lees je hier.

 

4. Veel Woorden Scoren Hoger in Google dan Weinig Woorden op een Webpagina

Uit hetzelfde onderzoek kwam zodoende de vraag of blogartikelen met 200 woorden minder goed scoren dan artikelen met duizenden woorden. Daaruit kwam naar voren dat ook hier het verschil significant is. Zo scoren webpagina’s met meer dan 1.950 woorden doorgaans veel beter dan pagina’s met minder dan 1.850. Laat staan wanner er dus maar 200 woorden op een webpagina staan.

02_content-total-word-count_line

Het gemiddelde ligt zelfs op 1.890 woorden voor een positie op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google. Hieronder zijn een aantal mogelijke redenen benoemd:

  • Google wil langere artikelen juist stimuleren en hecht daar zodoende ook meer waarde aan
  • Langere artikelen worden doorgaans veel meer gedeeld dan kortere artikelen en die autoriteit is van belang voor Google
  • Wellicht worden de schrijvers min of meer beloond voor het feit dat zij zich meer verbonden voelen met hun website doordat er langere artikelen geschreven worden en Google op deze manier redeneert.

Wat de exacte reden hiervoor is bleek helaas niet uit het onderzoek. Desondanks kan er wel geconcludeerd worden dat langere webpagina’s met meer relevante informatie betere posities krijgen Bovenaan In Google.

Key Takeaway: Zorg voor blogartikelen van minimaal 2.000 relevante woorden om een positie bovenaan in Google te bemachtigen. Dit artikel is niet voor niets zo lang.

 

5. Het hebben van HTTPS op de Website heeft een Positief Effect op je Google positie!

Nog niet zolang geleden gaf Google aan dat de veiligheid van website verbetert moest worden middels het toevoegen van een SSL certificaat op website. Hierdoor wordt je website voorzien van HTTPS bovenaan in de URL. Het zou zelfs een ‘’Ranking Signal’’ zijn.

Dit is onderdeel is tevens gecontroleerd in het onderzoek. Hieruit bleek dat er geen groot verschil is, maar dat er wel degelijk een correlatie is tussen het wel en niet hebben van HTTPS op je website.

11_use-of-https_line

Hieruit kan je zelf ook al opmaken dat het geen absolute MUST is om over te gaan op HTTPS, maar dat het wel degelijk helpt. Vergeet namelijk niet dat het omzetten van HTTP naar HTTPS niet zomaar even gedaan is. Om dit alleen voor SEO te doen is iets te extreem. Desondanks kan het wel een extra reden zijn om de beveiliging van de data van je webshop klanten te verbeteren. In dat geval kan je direct contact met ons opnemen voor een professionele aanpak voor het overzetten van HTTP naar HTTPS.

Key Takeaways: Omdat HTTPS geen sterk verschil geeft in de posities in Google is het geen must om te doen. Echter wanneer je met een nieuwe website begint is het verstandig hier meteen rekening mee te houden.

 

6. Er is Geen Correlatie tussen Schema en Betere Rankings

Schema Markup (ook wel Structured Markup genoemd) is een extra element dat je in de code van je website kan toevoegen om bepaalde elementen van je website al in de zoekresultaten te tonen. Er is hierover veel geschreven en wordt vaak over gesproken vanuit SEO-optimalisatie optiek.

De zoekresultaten worden aan de hand van deze markups opvallender weergegeven. Reviewcijfers aan de hand van sterren of kooktijd bij een recept worden dan weergegeven. Onderstaande voorbeelden tonen een aantal voorbeelden.

schema-markup-example-21-1024x407

schema-star-ratings

Al deze toevoegingen zouden moeten helpen bij de positie bovenaan in Google. Het is zelfs zo dat John Mueller (van Google) heeft aangegeven dat dit een Ranking Signal zou zijn voor Google.

Echter, uit het onderzoek is gebleken dat het toevoegen van Structured Markup (Schema) geen effect heeft op de positie in Google.

14_presense-of-schema-markup_line

Key Takeaway: Wees vrij om gebruik te maken hiervan, want het kan wel helpen om je te onderscheiden in de zoekresultaten ten opzichte van je concurrenten. In ons eerdere artikel over rich snippets vind je hierover meer informatie. Alleen verwacht niet dat je hiermee direct een betere positie in Google krijgt door dit toe te passen.

 

7. Kortere URL’s Scoren Beter in Google dan Langere URL’s

Normaliter wordt een korte URL altijd geadviseerd voor SEO-doeleinden. Hier zijn doorgaans twee redenen voor:

Ten eerste: Een korte URL is sneller en makkelijker door Google te begrijpen. Zo is www.markating.nl/mijn-bericht veel makkelijker dan www.markating.nl/14/10/2016/blog/categorie/titel-van-mijn-blog.

Volgens Matt Cutts, werkzaam bij Google, zijn meer dan 5 woorden in de URL niet aan te raden: ‘’[Google] Algoritmes geven minder gewicht aan deze woorden en worden zodoende als minder belangrijk bestempeld.’’

06_url-length_line

Ten tweede: Een langer URL duidt vaak op een pagina die ver weg in de website zit. Dat betekent doorgaans dat de autoriteit die overgedragen wordt naar een dergelijke pagina ook vele malen minder is, waardoor deze een mindere positie in Google krijgt.

Als voorbeeld, deze URL voor het bestellen van een Aluminium Traan Plaat bij MCB.eu:(https://www.mcb.eu/nl/metaal/aluminium/platen/tranen/diversen/alu-tranenplaat-band-en-aw-5754-h114-gebeitst-2-traans/p/2800-0060?)

web
Key Takeaway:
Gebruik zoveel mogelijk korte URL’s wanneer het mogelijk is.

 

8. Content met tenminste één Afbeelding Heeft een Hogere Positie In Google (Maar Gebruik Maken van Meerdere Afbeeldingen Maakt Geen Verschil)

Uit onderzoek blijkt dat pagina’s met veel afbeeldingen meer bezoekers en social media shares generen. Dat doet suggereren dat het toevoegen van veel afbeeldingen ook de positie bovenaan in Google bevordert.

Om dit gegeven te testen is er in het onderzoek gekeken naar de aanwezigheid van een afbeelding op de pagina in combinatie met de positie binnen Google. Uit de data blijkt vervolgens dat er een significant verschil is tussen pagina’s die geen afbeelding hebben en pagina’s die wel een afbeelding in de content hebben staan.

03_content-contains-at-least-1-image_line
Echter is er ook gekeken naar het aantal afbeeldingen op een pagina. En daaruit blijkt dat het niet uitmaakt hoeveel afbeeldingen je in je pagina plaatst. Dit heeft namelijk geen betere positie bovenaan in Google tot gevolg.

Key Takeaways: Gebruik maken van één afbeelding is duidelijk beter dan geen afbeelding. Hoewel het niet direct bijdraagt aan een betere positie binnen de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, helpt het toevoegen van meerdere afbeeldingen vaak wel aan de leesbaarheid van een artikel.

Door het gebruik van relevante afbeeldingen én content kan je zoekresultaat uitgelicht worden binnen zoekmachines waardoor je een hogere CTR krijgt, meer zichtbaarheid in zoekmachines én meer websitebezoekers. Dit worden ook wel Featured Snippets genoemd. 

9. Het Plaatsen van een exact(e) Zoekwoord / Zoekterm in de Paginatitel heeft een Klein Effect op de Ranking in Google

Sinds het begin van SEO bleek de Title Tag het belangrijkste on-page SEO-element te zijn. Dit omdat de Title Tag mensen (en de zoekmachine) een beeld geeft van het belangrijkste onderwerp van de pagina. Ondanks deze wetenschap is er in dit onderzoek gekeken naar het belang van de Title Tag in de rankings van Google.

Echter, uit het onderzoek blijkt dat de correlatie tussen de Title Tag en de positie van Google minder sterk is dan verwacht.

15_keyword-appears-in-title-tag-exact-match_line

Deze bevindingen suggereren dat Google de Title Tag niet nodig heeft om te bepalen waar de pagina over gaat. Daarnaast verandert Google steeds vaker de lengte van de meta description, waardoor het vermoeden bestaat dat relevante content veel belangrijker is dan de exacte inhoud van je meta data.

Key Takeaways: Het toevoegen van de Focus zoekwoorden in de Title Tag kan helpen bij je Google Positie. Echter, door de Semantic Search is de impact lang niet zo groot als vroeger.

10. Pagina’s op Snelle Websites hebben een Significant Betere Google Positie dan Pagina’s op Langzame Websites.

Sinds 2010 is de snelheid van een website een ranking criteria voor Google. Ondanks dit gegeven is uitgezocht in hoeverre dit impact heeft op de positie bovenaan in Google. In het onderzoek is gebruik gemaakt van de analyses van Alexa, waarmee de gemiddelde laadsnelheid van 1 miljoen domeinen is getoetst. Er is niet gekeken naar de individuele laadsnelheden van de pagina’s, maar naar de domeinen.

01_average-page-load-spead-for-urls-domain_line

Hieruit blijkt dat paginasnelheid een belangrijk criterium is voor de zoekmachinepositie van een pagina.

Key Takeaway: Snelle pagina’s en websites hebben absoluut een betere positie hebben binnen zoekmachines. Zelf de sitesnelheid testen? Probeer deze tool!

 

11. Meer Backlinks = Bovenaan in Google

Er wordt nog altijd gezegd dat veel Backlinks leiden tot een betere positie in Google. Omdat er nogal wat onduidelijkheid over bestaat, is dit in het onderzoek van backlinko meegenomen. Per domein is het aantal backlinks bepaald in combinatie met de positie binnen Google. Hieruit is duidelijk naar voren gekomen dat hoe meer backlinks je hebt, hoe hoger je positie in Google is.

13_total-external-backlinks_line2

Hieruit kan je opmaken dat, ondanks alle constante updates, de backlinks nog steeds heel belangrijk zijn voor een positie Bovenaan in Google.

Key Takeaway: Pagina’s met veel Backlinks scoren zeker beter dan pagina’s met weinig Backlinks.

 

12. Verhouding Kwalitatieve Links zich ten Opzichte van Kwantitatieve Backlinks

Naast het aantonen van een betere score door veel backlinks te laten verwijzen naar een domein, is er daarnaast ook gekeken naar de kwaliteit van deze Backlinks. Iedere SEO-specialist zal je vertellen dat je beter 1 link van een website met een hoge autoriteit kan krijgen dan 100 van een website met lage autoriteit.

Het onderzoek onderstreept het belang van kwalitatieve links

04_webpage-link-authority-ahrefs-url-rating_line

Uit de analyse vanuit Ahrefs blijkt dat de pagina’s met een hoge autoriteit veel beter presteren dan pagina’s met een lage autoriteit. Desondanks dat het aantal backlinks blijkbaar belangrijker is dan de kwaliteit ervan.

Key Takeaway: De Backlink Autoriteit van je webpagina’s is bepalend voor je positie in Google. Zeker weten dat je alleen goede backlinks hebt? Neem contact op met ons en wij geven je gratis inzicht in je backlinkprofiel!

 

13. Lage Bounce Rate Heeft Invloed op een Hogere Google Positie

In dit onderzoek is gekeken naar 100.000 websites middels SimilarWeb om te analyseren wat de bouce rate doet ten opzichte van de positie in Google. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat er een relatie is tussen een hoog bounce percentage en de positie in Google.

12_bounce-rate_line

Echter, een laag bounce percentage zorgt niet voor een betere positie binnen Google.

Key Takeaway: Een hoog bouncepercentage moet vermeden worden, omdat dit de positie van een zoekresultaat negatief beinvloedt. Een lage bounce rate draagt niet per sé bij aan een betere positie, maar is een belangrijke factor om je posities stabiel te houden. Een laag bouncepercentage kan je bewerkstelligen door interessante content te plaatsen die je off-site belooft en mogelijkheden creëren door verder op de website te klikken.

Hoe zorg je dat jouw pagina bovenaan in Google komt?

Als je vragen hebt over dit artikel en de bevindingen van dit artikel kan je altijd contact opnemen met mij. Zodoende voeren wij geheel vrijblijvend een SEO scan uit om te beoordelen hoe jouw website scoort in de zoekmachine om vervolgens een advies te geven over wat er beter kan.

Nooit meer afhankelijk zijn op het gebied van zoekmachine optimalisatie? Volg een zoekmachine optimalisatie (SEO) training! 

[gravityform id=”5″ title=”true” description=”true” ajax=”true”]

Summary
Bovenaan in Google - 11 tips naar aanleiding van een onderzoek van 1 miljoen websites
Article Name
Bovenaan in Google - 11 tips naar aanleiding van een onderzoek van 1 miljoen websites
Description
Onlangs is er een analyse gedaan door Backlinko.com op meer dan 1 miljoen zoekresultaten om antwoord te krijgen op de volgende vraag; Welke factoren bepalen een positie bovenaan in Google? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vraag!
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie