Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks?

De hoeveelheid linkjes binnen en naar jouw website, is een belangrijke factor binnen SEO. Wil je autoriteit creëren voor je website of webshop, dan is linkbuilding een tactische zet. Onderdeel van linkbuilding zijn de zogenaamde backlinks. Maar wat zijn backlinks nou eigenlijk? En hoe pas je dit toe? In deze blog leggen wij het je uit! Inclusief een handige 2020-update waar heel visueel wordt uitgelegd, zodat jij het nog beter begrijpt!

Wat zijn backlinks?

Een backlink is simpelweg een verwijzing van een externe website naar jouw website. Deze verwijzing moet je eigenlijk zien als een soort aanbeveling voor jouw website. Net zoals een bekende in de offline wereld tegen je zegt: ‘De bakker om de hoek bakt erg lekker brood, die raad ik je zeker aan’. Hoe meer mensen dit zeggen, hoe meer je het idee krijgt dat die bakker om de hoek toch wel echt heel goed moet zijn. Zo werkt het ook online. Door middel van backlinks creëer je meer autoriteit voor je website, omdat iemand je online aanbeveelt. Iedere backlink, aanbeveling, brengt dus een bepaalde waarde met zich mee.

Hebben backlinks invloed op je SEO-strategie?

SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie, is het beter vindbaar maken van je website in de zoekmachines zonder hiervoor te betalen. We weten dat de hoeveelheid backlinks, de relevantie van de backlinks én de kwaliteit van de backlinks een belangrijke rol spelen in de bepaling van je positie in zoekmachines (Google). Het verhogen van je positie in zoekmachines door middel van links wordt ook wel linkbuilding genoemd. Als je goed gevonden wil worden in de zoekmachines (SEO), dan is linkbuilding daar een belangrijk onderdeel van.

Altijd kwaliteit boven kwantiteit

Als je het hebt over backlinks, hoor je men vaak over kwalitatieve- en kwantitatieve backlinks. Maar wat is het verschil?

Kwalitatieve backlinks

Als je gebruik maakt van backlinks, is het van belang dat deze van hoge kwaliteit zijn. Dat wil zeggen dat het linkje naar jouw pagina relevant is voor jouw branche. Oftewel, de content op de pagina waar de link op staat moet in relatie staan tot jouw website. Daarnaast moet je backlink betrouwbaar zijn. Wanneer websites waar je backlinks van krijgt veel autoriteit hebben, is dat gunstig voor jou. Zij geven dan een deel van hun opgebouwde autoriteit door aan jou. De mate van autoriteit wordt bepaald door Google.

Kwantitatieve backlinks

Sommige bedrijven kopen een heleboel backlinks op zodat ze veel doorverwijzingen naar hun website krijgen. Hierbij weet je alleen 1. niet waar deze linkjes vandaan komen (zijn het wel relevante websites?) en 2. krijg je plotseling veel meer linkjes dan de maanden daarvoor. Dat valt Google op en die kan je daarop afstraffen. Het is daarom belangrijk dat je een natuurlijk backlinkprofiel opbouwt. Koop dus geen links en zorg ervoor dat er geen backlinks verwijzen naar jouw website die niet relevant zijn voor jouw business.

Ook linkjes op algemene startpagina’s (voorbeeld van kwantitatieve backlinks) zijn een afrader.

Kwantitatieve backlinks

De richtlijnen van Google

We hebben het al eerder genoemd: Google. Het algoritme van Google wordt steeds slimmer en daarom hanteert Google richtlijnen voor backlinks om te voorkomen dat links worden gekocht, geruild of gehuurd. Google wil hiermee voorkomen dat er teveel kwantitatieve backlinks in omloop zijn.

Update 2020: Hoe belangrijk is linkbuilding anno 2020 nog voor jouw posities in Google? En speelt de domain rating  (Ahrefs) van jouw website een grote rol bij jouw posities in Google? Wij zochten het uit via een praktijkonderzoek.

Zijn backlinks anno 2020 nog steeds belangrijk voor je online vindbaarheid?

Er zijn een aantal verschillende factoren die bijdragen aan jouw online vindbaarheid, maar experts zijn het erover eens dat backlinks nog steeds 1 van de meest belangrijke factoren is. Backlinks vormen immers de basis van de Pagerank, die vervolgens weer aan de basis staan van het geheime Google algoritme. Google heeft gedurende de afgelopen jaren al duizenden dingen aangepast in hun algoritme, maar toch blijven backlinks nog steeds van essentieel belang.

Onafhankelijk onderzoek, op basis van miljoenen webpagina’s,  toont aan dat er een grote samenhang is tussen backlinks en organisch verkeer.

Hier moeten we wel een kanttekening bij plaatsen, namelijk dat niet de kwantiteit maar de kwaliteit van de linkjes van belang is. Dat benoemden we al eerder in deze blog.

Natuurlijk verzamel je niet alleen hoge kwaliteit linkjes, maar zul je ook ‘slechte’ linkjes naar je website hebben. Dat is geen probleem, want dit is onderdeel van een natuurlijk backlinkprofiel. Om goed in te schatten hoe jouw backlinkprofiel eruit ziet, heeft Ahrefs een manier gevonden om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je linkprofiel te bepalen: de zogenaamde ‘Domain Rating’. Om te bepalen wat de invloed is van een goede domain rating op jouw posities in Google, hebben wij een kort onderzoekje uitgevoerd. Daar vertellen we je hieronder meer over:

Testcase: scoren websites met een hoge domein rating ook hoger in Google?

Wij hebben een korte steekproef gedaan met het zoekwoord ‘hypotheek afsluiten’.  Hiervan hebben we de eerste 5 organische zoekresultaten in Google gepakt, waarbij de onderzoeksvraag centraal stond: ‘Bepaalt de hoogte van je domain rating ook de hoogte van je positie in Google?”

Positie 1: https://www.independer.nl/hypotheek/intro.aspx

Positie 2: https://www.ikbenfrits.nl/hypotheek/hypotheek-afsluiten/

Positie 3: https://www.moneyou.nl/hypotheek


Positie 4: https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/hypotheek-afsluiten/index.html

Positie 5: https://www.eigenhuis.nl/hypotheken-en-veh/hypotheek-afsluiten

Resultaten testcase

·         De landingspagina van Independer staat met stip op de eerste positie. De domain rating van deze site is van allemaal ook het hoogst: 81. Daarnaast heeft Independer veruit de meeste backlinks en referring domains. Op het eerste gezicht lijkt de domain rating dus een goede indicator van je positie in Google.

·         Maar als we verder kijken, dan zien we de 2de positie (Ikbenfrits.nl) niet ‘logisch’ is gezien de domain rating. ‘Moneyyou’ heeft een domain rating van 61 t.o.v. 52 van ‘ikbenfrits’. Hier spelen dus andere factoren mee.

·         Bij positie 4 & 5 lijkt de hypothese ook niet te kloppen. Zij hebben beiden een vrij hoge domain rating van ‘80’ en ‘78’, maar ranken toch achter concurrenten met een lagere domain rating. Ook daar is het dus onbekend welke factoren hiervoor zorgen.

Zeker de 2de positie, ‘ikbenfrits’, scoort qua backlinkprofiel veel minder dan de rest. Toch staat hij op de 2de positie, na grootmacht Independer met een uitgebreid backlinkprofiel.

Dit is slechts een kort onderzoekje zonder significante resultaten, maar we wilden hiermee vooral laten zien dat je je niet blind moet staren op je backlinkprofiel. Ook andere factoren zijn van invloed op de positie in Google. 

Follow en no-follow backlinks

De zogenaamde ‘no-follow’ link is al in 2005 door Google zelf in het leven geroepen. Het geeft bij zoekmachines zoiets aan als “Deze link hoef je niet te volgen en ook geen waarde aan toe te kennen.”

Voorbeeld van een ‘No-follow’ link

Linkbuilding is een belangrijke factor voor<ahref=”https://www.youngcapital.nl/beroepsgroepen/online-marketing-vacatures“target=”_blank”rel=”nofollow noopener”>online marketeers die zich focussen op SEO (Search Engine Optimization).

Een no-follow link voorkomt dat je waarde toekent aan de achterliggende pagina, maar nog  belangrijker: dat je geen waarde van je eigen pagina weggeeft. Dat is waarom wij zelf bij externe linkjes altijd een no-follow link toevoegen.

Update: op 10 september 2019 maakte Google bekend dat er nieuwe attributen komen voor links (Per 1 maart 2020)

  • Rel=”sponsored” voor betaalde links.
  • Rel=”ugc” voor user generated content (zoals reacties op forums).
  • Rel=”nofollow’ voor linkjes waar je geen waarde aan toe wil kennen.

Hoe kun je meer kwalitatieve backlinks genereren?

Nu weten dat we de focus moeten leggen op kwalitatieve backlinks, is natuurlijk de vraag hoe je dat precies doet. Wij geven je hieronder 4 tips:

Tip 1: Schrijf en deel goede content

Het delen van goede content is het begin! Deel interessante blogs, artikelen, infographics en video’s en deel deze met je doelgroep. Ook gastbloggen op andere websites is een goed idee.

Tip 2: Blijf uit de buurt van linkfarms

Het kopen van backlinks om ervoor te zorgen dat er veel naar je website verwezen wordt is een boosdoener voor je vindbaarheid in Google. Zoveel mogelijk backlinks verkrijgen is niet interessant, omdat deze vaak niet relevant zijn. Het is belangrijk dat je backlinks van hoge kwaliteit zijn.

Tip 3: Zorg voor variatie

Naast de kwaliteit van de backlinks is het belangrijk om een gevarieerd backlinkprofiel te hebben. Zorg ervoor dat er vanuit verschillende website verwezen wordt naar jouw website. Het is immers niet logisch dat er altijd maar vanuit één plek verwezen wordt naar jou.

Tip 4: Blijf je ontwikkelen

Bij linkbuilding moet je jezelf continu blijven ontwikkelen. Blijf dus nieuwe dingen uitproberen om er gaandeweg achter te komen wat voor jou het beste werkt.

Hulp nodig bij het opzetten van een linkbuilding strategie?

Deze informatie is natuurlijk heel leuk, maar je moet er uiteindelijk zelf mee aan de slag. Wil je weten hoe je een linkbuilding strategie opzet voor jouw bedrijf? Wij helpen je er graag bij! Neem direct contact op via info@markating.nl. Je kunt daarnaast altijd een SEO training bij ons volgen om meer te weten te komen over backlinks!

18

Gemiddeld aantal posities gestegen in Google

Summary
Wat zijn backlinks?
Article Name
Wat zijn backlinks?
Description
De hoeveelheid linkjes binnen en naar jouw website, is een belangrijke factor binnen SEO. Wil je autoriteit creëren voor je website of webshop, dan is linkbuilding een tactische zet. Onderdeel van linkbuilding zijn de zogenaamde backlinks. Maar wat zijn backlinks nou eigenlijk? En hoe pas je dit toe? In dit blog leggen wij het je uit!
Author
Publisher Name
Mark@ing
Publisher Logo
Selma van Gils
selma@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie