12 dec Adverteren op Google, 11 onmisbare tips!
Na enkele jaren adverteren op Google weet ik precies waar een goed Google Ads-account aan moet voldoen. Om geen omzet mis te lopen geef ik je in deze blog 11 onmisbare tips die je helpen bij effectief adverteren op Google Ads! Lees snel verder om erachter te komen hoe je effectief adverteert via Google!
Tip 1: Effectief adverteren op Google begint met een doelstelling
Ik begin altijd met de vraag: wat wil je bereiken door te adverteren op Google? Als je weet wat je doelstelling is kan je daar je plan op afstemmen. Bij onze klanten is de reactie vaak ‘meer online verkopen’, een logische doelstelling voor een webshop maar nog erg algemeen. Om het mediabudget voor Google Ads (voorheen Google AdWords) te kunnen bepalen wordt idealiter een doelstelling geformuleerd:
- Maximale mediakosten per online verkoop
- Maximale mediakosten per lead
Deze doelstellingen kunnen vervolgens weer opgesplitst worden in subdoelstellingen. Bij seizoengevoelige producten zoals de verkoop van autobanden is de verkoop van 4-seizoenenbanden wellicht meer waard dan de verkoop van een set winterbanden. Onze klant Profile Car & Tyreservice heeft bijvoorbeeld aparte campagnes voor verschillende typen banden waardoor gestuurd kan worden op verschillende doelstellingen, gebaseerd op de maximale kosten per online verkoop.
Tip 2: Zet bij lage zoekvolumes niet alleen in op het zoeknetwerk van Google Ads
Een gedegen zoekwoordenonderzoek vooraf is zeer belangrijk. Het zoekwoordenonderzoek vormt de basis van een effectieve Google Ads-campagne. Als je doelstelling gericht is op online verkopen is het zoeknetwerk van Google Ads vaak een goed middel. Uit een zoekwoordenonderzoek kan echter ook blijken dat er nauwelijks gezocht wordt op termen waar jij op inzet. Zo zien we bijvoorbeeld bij internetbureau MaxServ dat er nauwelijks gezocht wordt op de specifieke termen waar MaxServ op gevonden wil worden. Om toch relevant verkeer naar de site te trekken zetten we naast het zoeknetwerk ook in op advertenties in het display-netwerk en remarketing for search.
Tip 3: Sluit irrelevante zoekwoorden uit
Het gebruiken van goede zoektermen is belangrijk. Zo niet, één van de belangrijkste vragen bij het starten van een Ads-campagne. Maar hoe weet je nou welke zoektermen leiden tot aankopen van jouw bezoekers in je webshop? Een zoekwoordenonderzoek vooraf vormt een goede basis maar is geen garantie voor succes. De bezoeker beslist uiteindelijk.
Door het zoektermenrapport nauwlettend in de gaten te houden kan inzicht verkregen worden in de zoektermen die de bezoeker gebruikt. Door de campagnes goed meetbaar te maken kan je erachter komen dat er bijvoorbeeld veel gezocht wordt in combinatie met termen als ‘gratis’, ’tweedehands’, ‘goedkoop’ en ‘vacatures’ etc. Ik raad altijd om vooraf zo min mogelijk uit te sluiten de campagne zo breed mogelijk in te steken. Op die manier kan je geen relevante zoektermen uitsluiten. Vaak merk je binnen enkele dagen al dat een zoekterm niet interessant is voor het realiseren van directe conversies. Zo kwamen we erachter dat zoektermen als ‘trekhaak monteren’ en ‘winterbanden Duitsland’ wel tot veel relevant verkeer leiden voor Profile Car & Tyreservice, maar uiteindelijk geen online verkopen opleveren. Doordat er vooraf een duidelijke doelstelling was geformuleerd voor de maximale kosten per conversie werd besloten om minder budget aan deze zoektermen toe te voegen en alleen te richten op bezoekers met een koopintentie. Bezoekers die op zoek zijn naar content over bijvoorbeeld het zelf monteren van trekhaken zullen meestal geen aankoop doen of afspraak maken bij één van de Profile-vestigingen.
Tip 4: Gebruik locatietargeting om relevante kopers aan te spreken
Maak je gebruik van één of meerdere fysieke vestigingen? Gebruik dan locatietargeting. Voor Opslagman.nl richtten we onze advertenties bijvoorbeeld alleen op potentiële klanten die zich in een straal van 20 kilometer binnen de vestiging bevonden. Door te starten met het breed inzetten van de advertenties (radiustargeting van 30 kilometer) vergaarden we veel waardevolle informatie. De meeste huurders van een opslagruimte bleken zich binnen een straal van 20 kilometer te bevinden. Bezoekers die zich binnen 10 kilometer van een Opslagman-vestiging bevonden bleken nóg relevanter en dus meer waard voor de verhuurder van opslagruimtes. Hierop stelde ik verhoogde biedingen in voor zoekers die zich binnen een straal van 10 kilometer bevinden in.
Tip 5: Optimaliseer je advertentieposities met automatische biedingen
Een veel gehoorde behoefte is het bovenaan komen binnen Google. Met Google Ads is dit betrekkelijk eenvoudig te realiseren, mits het mediabudget toereikend is. Voor advertenties op de eigen bedrijfsnaam raad ik bedrijven aan om te mikken op een zo hoog mogelijke positie. De concurrentie is vaak laag op jouw bedrijfsnaam en de koopintentie is vaak hoog. Bezoekers kennen je bedrijf immers al, elke potentiële koper die je in deze fase misloopt is een gemis aan omzet. Het inzetten van automatische biedingen is een uitstekend hulpmiddel om je advertenties bovenaan de zoekresultaten van de zoekmachine terug te laten komen. Bezuinig nooit op de advertentiegroepen die je richt op je bedrijfsnaam en/of vestigingsnamen. In een volgende blog ga ik in op het belang van adverteren op je eigen bedrijfsnaam, wat door webshops nog wel eens onderschat wordt.
Voor Connect2cleanrooms bleek het effectief om de advertenties binnen Google te richten op een zo hoog mogelijke positie. De kosten per conversie bleken onder de doelstelling te liggen. Hierdoor kon het dagbudget opgeschroefd worden. Helaas ligt het aantal zoekopdrachten op zoektermen als ‘modulaire cleanroom’ zeer laag. Long-term zoektermen zijn uiteraard nog interessanter maar kennen een nog lager zoekvolume. Met automatische biedingen zorgde ik ervoor dat de advertenties van Connect2cleanrooms zo optimaal mogelijk vertoond werden.
Tip 6: Maak online verkopen meetbaar
Het opstellen van goede doelstellingen is de eerste stap, het meetbaar maken van deze doelstellingen is een noodzakelijke vervolgstap. Om goed te kunnen monitoren of je je doelstellingen realiseert is bijvoorbeeld het instellen van doelen onontbeerlijk. Voor webshops vind ik het bijhouden van e-commerce gegevens (het liefst enhanced e-commerce) noodzakelijk om een goede uitspraak te kunnen doen over het al dan niet behalen van de doelstellingen.
Door de stappen die een klant doorloopt voordat hij of zij een aankoop in jouw webshop doet in kaart te brengen kan je de koopobstakels in kaart brengen. Veelvoorkomende koopobstakels zijn:
- Een niet onderscheidende/relevante advertentietekst wat resulteert in een lage doorklikratio
- Een landingspagina die niet aansluit bij de boodschap in je Google-advertentie, dit zal leiden tot een hoog bouncepercentage
- Een landingspagina die onvoldoende aanzet tot actie bevat, de bezoeker klikt niet door en haakt af nadat hij je landingspagina bereikt heeft
Het goed meetbaar maken van je online resultaten is niet alleen belangrijk om je doelstellingen te toetsen. Bij Vakantiehuiswinkel.nl kwamen we er bijvoorbeeld achter dat er veel bezoekers afhaakten nadat ze de landingspagina bereikt hadden. Nadat we een nieuwe landingspagina hadden gecreëerd die beter aansloot bij de doelstelling om leads te genereren via de website zagen we een verdriedubbeling van het aantal conversies. Met hetzelfde mediabudget steeds het aantal aanvragen voor een vakantiewoning met liefst 200%! De Ads-campagne was in één klap rendabel.
Bekijk onze case van Vakantiehuis Winkel
Tip 7: Koppel Google Ads met Google Analytics
Om je doelstellingen goed meetbaar te maken is het van belang om Google Ads aan Google Analytics te koppelen. Binnen Google Analytics kan je goed analyseren hoe de bezoeker zich gedraagt nadat hij via jouw advertentie op je website terecht is gekomen. Zie je een hoog bouncepercentage? Dan sluit je landingspagina wellicht niet goed genoeg aan bij je advertentie. Let wel goed op wat je verwachting van de bezoeker is. Als je je richt op het delen van informatie dan hoeft een hoog bouncepercentage helemaal niet negatief te zijn. Wil je de bezoeker zo snel mogelijk een aankoop laten doen in je webshop? Zorg dan voor een duidelijk call-to action boven de vouw (in het bovenste gedeelte van het scherm).
Oordeel niet alleen op basis van het aantal directe conversies dat via de advertentie binnen Google is gerealiseerd, kijk ook naar de conversiepaden en het aantal ondersteunden conversies. Zo is Google Ads vaak een eerste ‘touchpoint’ binnen de customer journey, komt de klant later terug door de directe URL in te typen en converteert je klant uiteindelijk doordat je hem triggert met een aanbieding via je nieuwsbrief. Als je vervolgens besluit om geen gebruik meer te maken van zoekmachine adverteren kan het aantal conversies terugvallen.
Naast het koppelen van Google Analytics met Google Ads raad ik je ook aan om, indien mogelijk, je Ads-account te koppelen met Google Mijn Bedrijf en YouTube. Met name bedrijven met een fysieke locatie zullen garen spinnen bij het gebruik van locatie-extensies. Locatie-extensies zijn eenvoudig in te zetten door je Google Ads te koppelen aan Google Mijn Bedrijf. Bij Opslagman.nl en Profile Car & Tyreservice zien we hierdoor dat er verkeer richting de vestigingen gestuurd wordt.
Tip 8: Adverteer op je eigen bedrijfsnaam
Over de toegevoegde waarde van het adverteren op je eigen bedrijfsnaam twijfelen velen. Ondanks dat je (meestal) al bovenaan de organische zoekresultaten van Google staat adviseer ik om te adverteren op je eigen bedrijfsnaam. Ten eerste blijf je de concurrentie voor. Jij gebruikt advertentieruimte die een concurrent hierdoor niet kan gebruiken, ‘claim’ deze ruimte dus ook. Daarnaast kan je in deze advertenties eenvoudig bepalen welke boodschap je wilt delen. Door sitelinks toe te voegen kan je aanbiedingen en acties naar voren laten komen. Via de organische zoekresultaten is dit lastiger.
Overigens zijn de extra kosten te overzien, aangezien de kwaliteitsscore hoog is en de concurrentie laag. Een goede positie in de zoekresultaten is dus gegarandeerd. Ook de kwaliteitsscore van de advertenties op je eigen bedrijfsnaam hebben een positief effect op de algehele kwaliteitsscore van jouw Google Ads-account.
In het volgende blog ga ik uitgebreid in op de voordelen van adverteren op je eigen bedrijfsnaam.
Tip 9: Varieer met advertentieteksten
Nadat je een lijst met relevante zoektermen hebt opgesteld kan je de inhoud van je advertenties gaan bepalen. Stel jezelf hierbij de vraag: waarom zou ik als klant een aankoop doen bij mij eigen webshop? Verplaats je in de klant om een goed beeld van zijn/haar behoefte te krijgen. Wat zijn bijvoorbeeld belangrijke overwegingen bij het bepalen waar je klant een aankoop gaat doen? Oordeelt de potentiële klant op basis van prijs, kwaliteit, locatie of bijvoorbeeld garantie?
Allemaal overwegingen die als input kunnen dienen voor een relevante advertentietekst met een goede doorklikratio. Binnen Google Ads kan je heel gemakkelijk meerdere advertentieteksten naast elkaar inzetten. Ik raad je dan ook altijd aan om te ‘A/B-testen’ met verschillende advertentieteksten. Maak daarnaast ook onderscheid tussen advertenties worden weergeven op een mobiele telefoon en op een desktop. Mobiele gebruikers wil je wellicht naar je fysieke locatie leiden terwijl desktopbezoekers zich nog meer in de oriëntatiefase bevinden. Wat als een paal boven water staat is het gebruik van meerdere apparaten voordat overgegaan wordt tot een aankoop. Niet zelden start de zoektocht naar één van jouw producten op een mobiele telefoon. Het is sterk afhankelijk per branche wat het meest gekozen conversiepad is. Het is echter in alle gevallen belangrijk om via alle apparaten goed zichtbaar te zijn. Zijn jouw advertenties in de avonduren niet zichtbaar op mobiele telefoons dan mis je wellicht een oriënterende bezoeker die op de bank op zoek is naar bijvoorbeeld nieuwe autobanden.
Staar je niet blind op de doorklikratio, informatieve advertenties hebben soms een goede doorklikratio maar een lage conversieratio. Grijp terug naar je doelstelling, is het conversieratio voor jou de belangrijkste KPI dan kan het voorkomen dat je kiest voor een advertentietekst met een lager doorklikratio, maar een hoger conversieratio! De maximale kosten per conversie zullen in dat geval gunstiger zijn.
Varieer dus altijd met je advertentieteksten. Naast de gebruikelijke tips om altijd een call-to action en jouw onderscheidend vermogen in de advertentietekst te verwerken. Wil je meer weten hoe je bezoekers zowel on-site als off-site kan overtuigen? Lees dan meer over de principes van Cialdini & MBTI.
Tip 10: Creëer relevante landingspagina’s
Het klinkt als een open deur maar ik kom vaak advertenties tegen die geen enkele match hebben met de landingspagina die gekoppeld is aan de advertentie.
Door te analyseren waar de bezoeker afhaakt kan je een goede uitspraak doen over het al dan niet verbeteren of toevoegen van landingspagina’s.
Voorbeeld: Scheiding trekhaak monteren en trekhaak laten monteren
Tip 11: Oordeel niet te snel
Als je start met een Ads-campagne wil je het liefst zo snel mogelijk resultaat. Effectief adverteren op Google kan soms een wat langere tijd kosten. Oordeel daarom niet te snel en geef de campagne een kans. Opdrachtgevers zijn vaak ongeduldig en besluiten soms te vroeg om te stoppen met de Ads-campagne. Zonde! Het is onmogelijk op de perfecte campagne op te starten. Net als bij het opleveren van een website begint het pas als je start met het optimaliseren van je advertenties binnen Google.
Conclusie: stel duidelijke doelstellingen op en oordeel op basis van deze doelstellingen of je Ads-campagne rendabel is. Oordeel niet te snel.
Wist je dat ik jouw Ads-campagne gratis kan controleren op een aantal belangrijke punten? Neem vrijblijvend contact met me op via menzo@markating.nl voor de gratis Ads-check!
Méér Google Ads tips achterhalen? Volg een Google Ads training.


Geen reactie's