Aankondiging: Penguin update 2016

Aankondiging: Penguin update 2016

In een eerder blog hebben we al geschreven over de mobile geddon update en welk effect dit heeft op mobielonvriendelijke websites binnen de zoekresultaten van Google. Google voert jaarlijks honderden (kleine) updates door om de algoritmes binnen de zoekmachine te verbeteren. Wellicht heb je al eerder gehoord van grote updates zoals de Panda en Penguin update. De Panda update richt zich voornamelijk op goede content op de website, terwijl de Penguin update zich richt op het linkverkeer tussen de websites. Door regelmatig deze updates door te voeren, streeft Google naar een optimale gebruikservaring.

penguin-update

Penguin updates in het verleden

Zoals je wellicht wel weet, vindt Google het belangrijk dat je als autoriteit op het internet gevonden wordt. Het uitwisselen van links kan een goede manier zijn om aan te tonen dat je belangrijk wordt gevonden door andere bedrijven, autoriteiten of websites. Voordat de Penguin update werd geïntroduceerd, was het aantal links tussen websites echter enorm, zonder dat het daadwerkelijk in alle gevallen relevant werd. Hierdoor werden er veel irrelevante links verwezen waarvan de bezoeker niet ‘beter’ werd. Om dit tegen te gaan, werd door Google dus de update geïntroduceerd die ervoor zorgde dat het uitwisselen van irrelevante links werd tegengegaan. Tenslotte zouden de websites die het meeste geld investeerden in het inkopen van links het beste presteren.

Sancties voor de websites

Toen het eenmaal zover was dat Google haar eerste Penguin update introduceerde, moesten veel websites grote tegenslagen incasseren. Waar de websites door het gebruik van veel links voorheen een eerste positie behaalden, werden ze nu flink afgestraft door Google. Dat het inkopen geen zin meer had voor de websites mocht wel duidelijk zijn, hierover hebben wij ook eerder een blog geschreven.

Sancties werden moeilijk verholpen

Nadat veel websites waren getroffen door die Penguin update, was het belangrijk om de linkprofielen op te schonen en ervoor te zorgen dat alle irrelevante links werden verwijderd. Helaas kwamen de crawlers slechts af en toe langs op de website, waardoor de websites -nadat het linkprofiel was opgeschoond- lang moesten afwachten voordat de sanctie werd opgeheven.

Aankondiging Penguin 4.0

Voor de feestdagen heeft Google aangekondigd een nieuwe, grote Penguin update door te willen voeren in het nieuwe jaar. Het is even afwachten wanneer deze update precies wordt doorgevoerd, maar mogelijk wordt deze update al verwacht in maart 2016.

penguin4.0

Wat verandert er in deze Penguin update?

Waar het tot op heden lang kan duren voordat een sanctie kwijtgescholden wordt vanwege de periodieke indexeringen door de crawlers van Google, is het de bedoeling dat met de introducering van de update de crawlers real-time gaan meekijken met je linkprofiel. Dit betekent dat wanneer je bent afgestraft door een slecht linkprofiel, je nu sneller je fout kan herstellen en dus niet maanden hoeft te wachten totdat de crawlers van Google dit opmerken.

Hoe kan je een Google sanctie voorkomen?

Hoewel dit goed nieuws is, is het natuurlijk beter om te voorkomen dan te genezen. Dus wat kan je doen om ervoor te zorgen dat jij niet wordt getroffen door een sanctie van Google met betrekking tot de Penguin update?

  1. Zorg ervoor dat alle backlinks regelmatig worden gecheckt
  2. Verwijder dubieuze of irrelevante links
  3. Koop geen links in
  4. Zorg voor variatie in je anchorteksten (de beschrijvende tekst van je link)

Heb je geen inzicht in je backlinkprofiel?

Wil je er zéker van zijn dat jij niet het risico loopt om een sanctie van Google op te lopen, maar heb je geen inzicht in je backlinks? mark@ing kan een lijst met je backlinks verstrekken én eventueel helpen met het opschonen van deze lijst. Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Summary
Aankondiging: Penguin update 2016
Article Name
Aankondiging: Penguin update 2016
Description
In een eerder blog hebben we al geschreven over de mobile geddon update en welk effect dit heeft op mobielonvriendelijke websites binnen de zoekresultaten van Google. Google voert jaarlijks honderden (kleine) updates door om de algoritmes binnen de zoekmachine te verbeteren. Wellicht heb je al eerder gehoord van grote updates zoals de Panda en Penguin update.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie