23 nov 5 SEO trends in 2016
Hoewel 2015 nog niet is afgelopen, zijn online marketeers al druk bezig met de trends voor 2016. Zoals je wellicht wel weet zijn (SEO) trends en ontwikkelingen in de online marketing voorbij zodra je 2x met je ogen hebt geknipperd, er bovenop zitten is daarom een must. Om ervoor te zorgen dat jij als bedrijf of (online) marketeer de boot niet mist, zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.
SEO trend 1: Je #1 positie in de organische zoekresultaten garandeert je geen hogere conversie meer
Hoewel de positie binnen Google nog steeds in relatie staat tot het aantal klikken op een zoekresultaat is er tegenwoordig meer voor nodig dan alleen op 1 staan.
Hoe zorg je dat conversies niet dalen binnen de zoekresultaten van Google?
Alleen kijken naar het aantal zoekresultaten op een zoekwoord en positie 1 innemen is niet meer genoeg. Er zijn tegenwoordig veel toevoegingen waarvan gebruik gemaakt kan worden om een zoekresultaat meer te laten opvallen. Hieronder geven we een aantal extensies welke de ‘gewone’ zoekresultaten in de verdrukking kunnen brengen.
- Advertenties via Google
Wellicht ben je wel bekend met de advertenties van Google, ondersteunt door Google Ads. In een zoekresultaat worden allereerst de advertenties getoond aan de boven- en zijkant, vervolgens worden de organische zoekresultaten getoond. Je kan dan wel door een goede SEO-strategie bovenaan staan, maar wanneer er advertenties boven staan ben je met een beetje pech niet meteen te vinden in de zoekresultaten. Voordat je je focust op een bepaald zoekwoord, is het handig te weten hoe de zoekresultaten er uitzien voordat je hiermee start. Wellicht kom je er zo achter dat Ads beter bij het zoekwoord past.
- Google maps extensie
Door je website te koppelen aan Google Mijn Bedrijf, kan je via de zoekresultaten een kaart tonen in de Google zoekresultaten. Deze plattegrond verdrijft veel andere zoekresultaten en zorgt voor een zoekresultaat dat meer opvalt. Wanneer je op mark@ing zoekt, krijg je aan de zijkant het logo en kaartje te zien van ons bedrijf met aanvullende informatie.
- Rich snippets
Over rich snippets hebben we al eerder gesproken in dit blog. Hierbij kun je denken aan reviews met sterren, prijzen of adresgegevens. Het zoekresultaat van mark@ing toont de adresgegevens onder het standaard zoekresultaat, zodat deze extra opvallen:
- Sitelinks
Sitelinks zijn links onder het zoekresultaat die naar bepaalde pagina’s leiden. Pagina’s die belangrijk zijn voor de bezoeker, zoals contact of bijvoorbeeld blogs, kunnen hieraan toegevoegd worden, zie hieronder:
SEO trend 2: Uitgebreide antwoorden geven op vragen van bezoekers
Je wil met je website zo goed mogelijk antwoord geven op vragen die bezoekers stellen in Google. ‘Maar hoe kom je daar dan achter?’ hoor ik je denken. In eerdere blogs hebben we geschreven over het belang van longtail zoekwoorden. Het komt erop neer dat langere zoekwoorden, of beter gezegd zoektermen, zorgen voor specifiekere en dus kwalitatief betere bezoekers.
Ditzelfde ga je dus ook doen met antwoorden voor je bezoekers. Het is hierbij allereerst belangrijk om erachter te komen met welke vragen jouw bezoekers of klanten zitten. Wellicht heb je een hele rits ‘problemen’ waarmee je klanten zitten, gebruik dit als uitgangspunt. Je kan ook op Google zoeken naar antwoorden. Typ bijvoorbeeld een zoekwoord in dat bij jouw bedrijf past en Google rolt er een aantal suggesties uit.
Door een pagina aan te maken, een soort FAQ pagina, kan je de belangrijkste vragen eruit pikken en uitgebreid antwoord geven. Grote kans dat wanneer hier daadwerkelijk op gezocht wordt, Google jouw pagina oppikt wat zorgt voor een verbetering van positie binnen de zoekresultaten. Zorg dan ook even dat je zoekresultaat net dat beetje extra heeft, zoals ik hierboven heb beschreven bij stap 1.
SEO trend 3: Pagina snelheid
Mensen zijn meer gehaast dan ooit. Alles moet sneller en informatie is binnen enkele seconden voorhanden. Het is dus belangrijk dat je website een goede laadtijd heeft, anders is je bezoeker vertrokken en vindt deze het ergens anders. Google vindt daarnaast de snelheid van een pagina belangrijk, een langzame website zal daarom ook slechter gewaardeerd worden door Google.
De crawlers van Google, de robots die je website indexeren, hebben daarnaast een bepaalde tijd dat ze je website doorzoeken. Dit betekent dus hoe langzamer je website is, hoe minder er door Google wordt geïndexeerd, wat direct invloed heeft op de positie van je zoekresultaten. Hierdoor zullen sommige pagina’s zelfs niet geïndexeerd worden, waardoor deze niet worden getoond.
Een ‘normale’ laadtijd van een pagina is tussen de 2 en 3 seconden, zorg dus dat je hier niet overheen gaat. Ben je benieuwd naar de laadtijd van jouw website? Hier is een handige tool om deze te testen.
Blijkt je pagina te langzaam te zijn? Wij geven je een aantal tips om je pagina’s sneller te maken:
- Verklein je afbeeldingen tot maximaal 100 kB: te grote afbeeldingen zorgen voor een tragere websites. Binnen WordPress zijn er bijvoorbeeld een aantal plugins die je afbeeldingen automatisch verkleinen, zodat je hier zelf niet op hoeft te letten. Een voorbeeld van een goedwerkende plugin is WP Smush.
- Zorg voor goede hosting: je hosting is de server waarop de website draait. Kijk hier niet alleen naar prijs, maar ook naar kwaliteit. Een slechte hosting zorgt voor een langzamere website. mark@ing werkt samen met een aantal partnerbedrijven welke hosting aanbieden. Namens hen adviseren wij je graag over de geschikte hosting voor je website.
- Zorg voor een error-vrije code: W3C errors zijn fouten in de code van je website. Wanneer deze code niet goed geschreven is, zal dit invloed uitoefenen op de snelheid van je website. mark@ing kan je helpen bij het opsporen van deze errors binnen je website.
- Video’s zijn een goede toevoeging aan je website voor je SEO factoren. Echter, is het belangrijk dat je je video’s niet zelf inlaadt op je website, dit zorgt voor een vertraagde website. Door de video’s te embedden via bijvoorbeeld Youtube, heb je alleen de lusten van de video en niet de lasten. De embed code van Youtube kan je hier vinden:
Wanneer je op ‘delen’ klikt onder de betreffende Youtube video en vervolgens ‘insluiten’, wordt de embedcode getoond. Deze plaats je in de website en de video wordt direct getoond. De ‘width’ en ‘height’ kan je daarnaast aanpassen, zodat je een aangepast formaat van de video kan tonen op je pagina.
SEO trend 4: Het meten van gegevens in Google Analytics wordt steeds lastiger
Het wordt gebruikers van Google Analytics steeds lastiger gemaakt om het kwalitatieve verkeer te meten. Wanneer Google Analytics de bezoeker niet kan identificeren, wordt deze gelabeld als ‘direct verkeer’. Zo zijn er bezoekers die geen cookies toestaan of gebruik maken van Adblockers. Hoewel het directe verkeer niet helemaal te tracken is, kunnen we wel tips geven hoe het verkeer beter te tracken is.
- Sluit spam uit door verkeer te filteren. (Dit kan via beheerder -> verkeer)
- Maak gebruik van UTM-codes zodat je kan zien via welk kanaal je verkeer binnenkomt.
- Creëer een apart rapport voor direct verkeer binnen Google Analytics.
SEO trend 5: Keywords blijven belangrijk
De tijd dat alleen keywords gebruiken in titels en meta descriptions voldoende was, ligt inmiddels achter ons. Google heeft inmiddels een veel uitgebreider algoritme waardoor dit alleen niet meer voldoende is. Echter betekent dit niet dat keywords er niet meer toe doen. Het is in deze tijd belangrijk om niet alleen gevonden te worden op de directe termen, maar ook gebruik te maken van synoniemen voor de keywords. Het zoekwoord zelf is niet meer voldoende om alleen op gevonden te worden, een groep van synoniemen daarentegen zorgt voor een beter resultaat.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je gelijk aan de slag? Lees meer informatie over onze SEO training!


Geen reactie's