Wat is een 302 redirect?

Wat is een 302 redirect?

Je website tijdelijk uit de lucht, je product tijdelijk niet op voorraad: een 302 redirect kan een oplossing zijn! In de vorige zin lees je een paar keer de term ‘tijdelijk’: een 302 redirect is namelijk een tijdelijke oplossing om je bezoekers naar een andere pagina te leiden. Wat een 302 redirect is en waarom je het inzet?  Dit en meer lees je in deze blog.

Een redirect kan je vergelijken met een verhuizing: je bezoeker bezoekt een url die niet meer bestaat en je wilt ‘m naar de goede pagina leiden. Net zoals je dat doet met bepaalde instanties wanneer je wisselt van huisadres, zodat je je post op het juiste adres ontvangt. Er zijn verschillende typen redirects: bijvoorbeeld 301 en 302 redirects. Per geval moet gekeken worden wat de beste oplossing is. In deze blog zal ingegaan worden op de 302 redirect en het verschil met een redirect die hier heel erg op lijkt, namelijk de 301 redirect.

 

Even verversen: de verschillende statuscodes

Wanneer een browser of een zoekmachine een pagina opvraagt wordt er door de webserver een statuscode meegegeven. Deze statuscode vertelt iets over de huidige status van de pagina. Een statuscode bestaat uit 3 cijfers. Het eerste cijfer in deze reeks zegt iets over de algemene status van de pagina. een 1 staat voor een melding, een 2 staat voor een succes, een 3 staat voor een omleiding, een 4 staat voor een aanvraagfout en een 5 voor een serverfout. De cijfers die daarna volgen zorgen voor een specificatie van de status. Zo krijg je dus verschillende variaties zoals een 301 en een 302.

Door middel van een statuscode kun je ervoor zorgen dat je de bezoekers van je pagina door kunt sturen naar een andere pagina wanneer deze bijvoorbeeld in onderhoud is. Ook zorgt een statuscode ervoor dat je pagina nog steeds geïndexeerd wordt en vindbaar blijft in de zoekmachines. De meest voorkomende statuscodes zijn 200, 301, 302, 404 en 503.

Wat is een 302 redirect?

Een 302 redirect wordt ingezet wanneer een pagina tijdelijk niet beschikbaar is. Eigenlijk is een 302 redirect een soort tijdelijk verhuisbericht van de URL. In tegenstelling tot een 301 redirect wordt er bij een 302 redirect géén linkwaarde doorgestuurd. Het verschil tussen een 301 en een 302 redirect zal later in dit artikel blog nog toegelicht worden.

Je gebruikt een 302 redirect om de URL van de normale pagina tijdelijk door te verwijzen naar een back-up pagina. Bezoekers zullen dus tijdelijk doorverwezen worden naar een andere website of pagina.

De voor-en nadelen van een 302 redirect

Voordelen

  • Een 302 redirect is een goede tijdelijke oplossing voor wanneer een webpagina bewerkt moet worden. De webpagina is nog steeds vindbaar via zoekmachines.
  • Een 302 redirect voorkomt dat je linkwaarde wordt doorgeven wanneer je juist wilt dat deze behouden wordt op de pagina. Linkwaarde wordt opgebouwd wanneer je pagina meer autoriteit genereert door een sterke SEO strategie. De autoriteit (dus waarde) blijft bij de originele pagina, en wordt dus niet doorgegeven naar de nieuwe pagina.

 

Nadelen

  • Onder de voordelen benoemde ik net al dat je door middel van een 302 redirect geen linkwaarde door kunt geven naar de nieuwe pagina. Echter kan dit ook een nadeel zijn. Linkwaarde zorgt ervoor dat een pagina belangrijker en relevanter wordt gevonden door een zoekmachine. Wanneer je geen linkwaarde doorgeeft aan de nieuwe pagina zal deze een veel minder hoge positie aannemen in de zoekmachines.
  • Het niet correct instellen van een 302 redirect kan ervoor zorgen dat je positie binnen zoekmachines daalt. Wanneer een 302 redirect niet doorlinkt naar een nieuwe pagina dan kan deze niet geïndexeerd worden en verlies je alle bezoekers van deze pagina.

Het verschil tussen een 301 redirect en een 302 redirect

Tijdens een 301 redirect wordt een bezoeker permanent doorgestuurd naar een aangepaste pagina. Een eigen voorbeeld is onze pagina ‘contentkalender 2018‘. Wanneer je navigeert naar www.markating.nl/contentkalender-2018, word je automatisch doorgestuurd naar www.markating.nl/contentkalender-2019. De contentkalender 2018 is niet meer relevant, waardoor de bezoeker direct wordt doorgestuurd naar de vernieuwde pagina. Omdat we vorig jaar een mooie positie binnen de zoekmachines hebben opgebouwd op de term ‘contentkalender 2018‘, is het positief dat de linkwaarde wordt doorgegeven naar de nieuwe pagina.

302 redirect

Een 302 redirect is in tegenstelling tot een 301 redirect een tijdelijke verhuizing. Deze wordt ingezet wanneer je tijdelijk een nieuwe URL wilt gebruiken en de oude URL na een tijdje weer in gaat zetten. De linkwaarde blijft hierdoor op de oude pagina staan. In de volgende gevallen kan je gebruik maken van een 302 redirect:

  • Wanneer een product tijdelijk uitverkocht is
  • Wanneer een pagina tijdelijk niet beschikbaar is
  • Wanneer je een A/B test uit wilt voeren met 2 verschillende pagina’s
  • Wanneer je bezoekers uit bepaalde landen/talen of met bepaalde apparatuur door wilt sturen naar een pagina die optimaal werkt voor hen. Dit komt vaak voor bij internationale websites met meerdere talen.

Wanneer een pagina verwijderd wordt zonder een (302 of 301) redirect in te stellen lopen bezoekers vast. Hierdoor ontstaat een 404 statuscode.

Redirects inzetten en controleren

Voor je kunt beginnen met het redirecten van je url is het verstandig om te achterhalen welke url’s zich allemaal bevinden op je website. Deze url’s kun je achterhalen via de sitemap of je kunt er een tool zoals Screaming frog of SemRush voor gebruiken. Ook Google Analytics kan je hierbij ondersteuning brengen.

Wanneer je ervoor kiest om een url te migreren is er een grote kans dat je wat positieverlies gaat lijden in de zoekmachines. Dit is niet in alle gevallen een probleem. Voordat je een redirect uit gaan voeren is het verstandig om een zoektermenonderzoek uit te voeren om te achterhalen op welke termen je momenteel gevonden wordt. Hierdoor zorg je er ook voor dat je gedateerde en niet-relevante zoekwoorden achter je kunt laten.

Wanneer de redirect is doorgevoerd is het belangrijk om een aantal checks uit te voeren. Hierbij kun je denken aan technische checks (werkt de redirect?) maar ook checks met betrekking op je positie in zoekmachines.

screaming frog       semrush

Hulp nodig bij een redirect?

Wil jij na het lezen van dit artikel vrijblijvend meer informatie over redirects of zoek je begeleiding hierbij? Dan kan je altijd contact met ons opnemen door te mailen naar info@markating.nl of te bellen naar 0416-301050 voor meer informatie.

Nooit meer afhankelijk zijn op het gebied van zoekmachine optimalisatie? Volg een zoekmachine optimalisatie (SEO) training! 

Summary
Wat is een 302 redirect?
Article Name
Wat is een 302 redirect?
Description
Een redirect zorgt ervoor dat je een bezoeker naar een andere pagina kunt leiden. Een redirect kan op verschillende manieren ingezet worden. Per website moet gekeken worden naar wat de beste oplossing is. Er bestaan verschillende soorten redirects. In deze blog zal ingegaan worden op de 302 redirect en het verschil met een redirect die hier heel erg op lijkt, namelijk de 301 redirect.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Nienke Jansen
nienke@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie